MOLINARI, P. Návrh systému horizontálního pohonu unašeče skladovacího systému LLH [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Škopán, Miroslav

Celkově je práce členěna logicky a přehledně. Diplomant v ní předkládá původní řešení zadaného konstrukčního problému. Cílem práce je návrh konstrukčního řešení horizontálního pohonu unašeče skladovacího systému LLH. V úvodní části diplomant popisuje problematiku skladování tyčového materiálu včetně přehledu nejčastěji komerčně využívaných vertikálních skladovacích systémů. Ve druhé části se diplomant věnuje sestavení výpočtového algoritmu pro návrh konstrukčního řešení pohonu unašeče. V rámci toho je provedena i podrobná kinematická analýza. Na základě jejích výsledků diplomant vytvořil vlastní výpočtové vztahy. jejich analytické vyjádření je s ohledem na nutnost variability provedeno v prostředí MS Excel. Správnost výsledků je ověřena v SW Autodesk Inventor a prokazuje vhodnost navržené metody. Ve třetí části je proveden konstrukční návrh unašeče a kazetové drážky včetně pevnostní kontroly hlavních částí. Z hlediska obtížnosti práce se jedná o vlastní koncepční řešení. Práce je zpracována pečlivě, ale autor se v ní dopustil některých drobných nepřesností i formálních chyb. Konkrétně mám připomínky k: - drobné gramatické chyby a přepisy (např. str. 15, 26, 49, 56 atd.) - nevhodná část textu abstraktu – chybně obsahuje cíl práce místo jejího obsahu, - chybí seznam použitých zkratek - na výkrese sestavy pozice č. 11 neodpovídá kusovníku a je chybné označení řezu E-E Předložená práce je původní a splňuje požadavky zadání. Má i přes výše uvedené drobné nedostatky celkově nadprůměrnou úroveň. Diplomant ve své práci prokázal velmi dobrou znalost studovaného oboru a schopnost budoucí samostatné konstruktérské práce. Práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Hava, Jiří

Hodnocená diplomová práce obsahuje 76 stran textu, 8 výkresů a celkem 60 obrázků a schémat. Diplomová práce řeší systémově a přehledně určené zadání od začátku do konce. Je patrné, že diplomant se v dané problematice velmi dobře orientoval a prokázal v průběhu práce zdatnost v částech vyžadujících velmi dobrou průpravu jak teoretickou, tak i znalosti mající souvislost s praxí. Podařilo se mu - a to nad rámec zadání - připravit výpočtovou část v uživatelské formě použitelné pro budoucí konstrukční návrhy variantních verzí tohoto uzlu. Viz "Návrh systému horizontálního pohonu unášeče" - v Excel na přiložené disketě. Celkově je tato diplomová práce zpracována s logickou návazností od počáteční rešerše problému až po závěrečné výsledky. Zpracování je pečlivé a pro dané zadání více než vyčerpávající. Přiložené technické výkresy jsou srozumitelné, vychází z konečných výsledků návrhu a zpracování ctí standartní strojírenské zásady. Drobné překlepy zjištěné na stranách 39, 55 a 65 jsou z tohoto hlediska zcela nepodstatné. Vzhledem k tomu, že cíle této diplomové práce jsou podány přehledně a srozumitelně, doporučuji ji ke schválení.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 83084