PELIKÁN, O. Měření krevního tlaku v prostředí LabVIEW [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Harabiš, Vratislav

Student se ve své práci zabýval návrhem systému pro měření krevního tlaku na základě detekce Kortkovových zvuků. Student v rámci práce navrhl a zkonstruoval zesilovač pro snímání zvuků pomocí mikrofonu. Samotná detekce Korotkovových ozev a monitorování tlaku je prováděna pomocí programu vytvořeného v LabVIEW. Signály (tlak i zvuk) je digitalizován pomocí rozhraní SenzorDAQ. Výsledným systémem je možno měřit krevní tlak a jeho přesnost je srovnatelná s komerčními systémy. Student během semestru příliš nevyužíval konzultací. Nicméně v průběhu práce vycházel ze správných předpokladů a prokázal tak schopnost samostatně řešit zadané úkoly. Zadání práce je tak splněno v celém rozsahu.

Navrhovaná známka
A
Body
95

Posudek oponenta

Štohanzlová, Petra

Student Ondřej Pelikán se ve své práci zabývá měřením krevního tlaku v prostředí LabVIEW. Teoretická část práce není rozsáhlá, nicméně obsahově pokrývá všechna potřebná témata. Jednotlivé podkapitoly jsou relevantní a na dobré úrovni. V praktické části práce student navrhnul a realizoval přípravek, který umožňuje snímat Korotkovovy zvuky, a dále program v prostředí LabVIEW, který z nich vyhodnocuje systolický a diastolický tlak. Zapojení navrhnutého předzesilovače lze označit jako velmi jednoduché, avšak plnící svůj účel. V jeho popisu mi však chybí rozbor návrhu mezních frekvencí. Také není zřejmé, zda toto zapojení student vymyslel sám, či jej odněkud převzal. Samotný program je poměrně jednoduchý, nicméně funkční, uživatelské rozhraní je intuitivní. Student svůj přípravek otestoval a srovnal s komerčním měřičem, čímž potvrdil jeho funkčnost i akceptovatelnou přesnost. Z formálního hlediska je práce v pořádku až na pár drobných chyb, zejména typografických. Celkově je práce psána pečlivě a je na dobré jazykové úrovni. Obecně považuji práci za dobrou a hodnotím ji stupněm B/83 bodů.

Navrhovaná známka
B
Body
83

eVSKP id 86076