ZMEŠKAL, L. Analyzátor průběhů srdečního rytmu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Číž, Radim

Student vytvořil v prostředí MATLAB aplikaci s grafickým uživatelským rozhraním, která umožňuje snímání průběhů EKG a PPG, jejich zobrazení, ořezávání, filtraci a analýzu. Dvě implementované metody filtrace, jedna pro EKG a druhá pro PPG, s vlastními modifikacemi, poskytují dostatečně kvalitní výsledky pro následnou analýzu. Detekce vrcholů R vlny v EKG průběhu, která je řešena pomocí jednoduché metody využívající prosté umocnění hodnot získaných vzorků a prahování, má spolehlivé výsledky avšak algoritmus detekce vrcholů systol v PPG pomocí metody CWT vykazuje značné množství chybných detekcí a bylo by potřebné jej mnohem více propracovat. Rovněž automatické vyhledávání a označování arytmií v průbězích EKG ze značkovaných databází má velmi kolísavou přesnost a práce postrádá hlubší analýzu, která by vysvětlila mnohdy značné rozdíly mezi skutečným a automaticky detekovaným počtem arytmií. Formální zpracování diplomové práce má průměrnou úroveň, vytknout lze hlavně časté překlepy (např. na str. 15 v první větě kap. 1.3.1 nebo v nadpisu kap. 2.4.3). V textu a v tabulkách také student neuvádí parametry, které jsou důležité pro interpretaci výsledků, jako jsou např. vzorkovací frekvence signálů, celková délka záznamů, rozptyly hodnot apod. Ačkoliv požadavky zadání této diplomové práce byly beze zbytku splněny, její řešení je poznamenáno zjevným podceněním časové náročnosti. Zřejmě hlavně z tohoto důvodu má práce celkově jen průměrnou úroveň.

Navrhovaná známka
C
Body
75

Posudek oponenta

Říha, Kamil

Předložená práce je co do rozsahu spíše kratší. Úvodní část (strany 10–16) je věnována většinou popisu hardwaru a objevují se zde nepřesnosti (např. definice diastoly – viz otázka č. 1). V textu od str. 17 do strany 32 je popisována samotná aplikace, která je hlavním výsledkem celé práce. Jedná se o implementaci několika jednodušších algoritmů pro filtraci EKG a PPG křivek a jejich následné zpracování za účelem detekce vrcholů R vlny a arytmií. Také zde je možné najít v textu nepřesnosti, např. ve vztahu (1) – viz otázka č. 2. V práci poněkud chybí sofistikovanější rozbor současného stavu v této poměrně často řešené problematice. Autor zvolil dva algoritmy pro detekci R vln: jednoduchou metodu založenou na mocnění signálu a složitější metodu používající vlnkovou transformaci. Navzdory tomu, že autor při práci zřejmě pracoval s diskrétními signály, uvádí, že je metoda založená na spojité vlnkové transformaci bez uvedení její diskrétní verze. Testování výsledné aplikace na označkovaných signálech z veřejné databáze je uvedeno na str. 33-35 a chybí v něm ucelený přehled souhrnných indexů charakterizujících chování implementovaných funkcí, tedy indexů vypočtených z počtu falešně/korektně pozitivních/negativních detekcí. Na zbylých stranách jsou vedle závěru uvedeny přílohy v podobě vývojových diagramů, odkazů na literaturu a seznamu symbolů, veličin a zkratek, ve kterém však chybí matematické symboly uváděné v textu. Přes uvedené výtky práce splňuje požadavky formulované zadáním a je možné ji doporučit k obhajobě a ohodnotit jako dobrou 75 body.

Navrhovaná známka
C
Body
75

Otázky

eVSKP id 86025