FIDRICHOVÁ, I. Problematika vozidel s právem přednosti v jízdě [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Kuře, Arnošt

Diplomatka splnila cíle diplomové práce a prokázala znalost v dané problematice. Diplomovou práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění cíle a rozsahu zadání A Cílem diplomové práce bylo zhodnocení stávajícího stavu, obecné užití výstražných světelných a zvukových výstražných signálů, vozidela s možností tohoto práva využívat, statistika nehodovosti na pozemních komunikacích, technické parametry výstražných zařízení, zhodnocení právních podkladů vztahující se k vozidlům s právem přednosti v jízdě a jejich porovnání jinými zeměmi - zvolené země byly Slovenská republika, Rakouská republika a Spolková republika Německo. Práce také obsahuje několik vybraných dopravní nehody s vozidly s právem přednosti v jízdě převážně z Jihomoravského kraje. Takto získané poznatky diplomantka v závěru diplomové práce zhodnotila.
Úroveň zpracování teoretické části tj. poznatky získané studiem A Zpracování teoretické části je na vysoké úrovni. Diplomantka prokázala znalost a orientaci v problematice vozidel s právem přednosti v jízdě nejen v České rebublice, ale také v dalších vybraných státech. Teoretická část diplomové práce obsahuje dostatečné podklady pro zpracování samotné problematiky.
Úroveň zpracování analytické části tj. zpracování podkladů a vstupních dat, použité metody A Zpracování podkladů a vstupních dat je v souladu se stanovenými požadavky. Analytická část práce, zvolený přístuk k řešení problémové situace a užité metody jsou odpovídající tématu a cílům diplomové práce.
Odborná úroveň diplomové práce A Celkově je předložená diplomová práce na dobré odborné úrovni.
Přínos pro praktické i teoretické využití B Vzhledem k charakteru zpracování především teoretické části práce a vzhledem ke zdrojům, ze kterých diplomantka čerpala, jsou závěrečné výstupy využitelné při podobných typech prací, výstupem majíjak informativní charakter, tak také s možností praktického využití.
Práce s literaturou (citace), přehled literatury dle normy ČSN ISO 690 a 690-2 A Pro zpracování diplomové práci bylo použito značné množství tuzemské a zahraniční literatury a zdrojů. Přehled literatury odpovídá citačním normám.
Formální uspořádání a úprava (text, grafy, tabulky) a odborná jazyková úroveň A Formální uspořádání a úprava a odborná jazyková úroveň diplomové práce odpovídá požadavkům na diplomovou práci. Diplomová práce je systematicky a logicky strukturovaná, dále také obsahuje přehledně zpracované takulky a grafy.
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Kledus, Robert

Práce se zabývá velmi aktuální problematikou příčin dopravních nehod vozidel s právem přednosti v jízdě. Podrobně porovnává právní úpravu v ČR, v SR a v Rakousku, zabývá se i technickými požadavky na světelná a zvuková výstražná zařízení, návazně zkoumá statistiku DN těchto vozidel v ČR, v SR a v Polské republice, kdy jediným podstatným závěrem, je že údaje o nehodovost vozidel s právem přednosti v jízdě nejsou v ČR a ve SR sledovány, takže relevantní jsou jen údaje z Polské republiky. Návazně pak podrobně analyzuje příčiny u 8 DN sledovaných vozidel, ze kterých mj. vyplývá, že významným rizikovým faktorem je neznalost řidičů právní úpravy týkající se jejich povinností při průjezdu vozidel s právem přednosti v jízdě, což následně autorka potvrzuje i vlastním dotazníkovým průzkumem (pozor na nevhodně zvolené hranice intervalů pro grafy 21,22). Na základě těchto prací pak navrhuje opatření ke zvýšení bezpečnosti při průjezdu vozidel s právem přednosti jízdy. Lze tedy konstatovat, že práce má logickou skladbu. S výjimkou kap. 2.1 až 2.7 (statistika nehodovosti ČR), ze které nevyplývají významnější údaje ve vztahu k řešenému tématu, vychází z aktuálních zdrojů, převážně velmi dobře zpracovaných. Nedostatkem práce však je skutečnost, že k jednotlivým kapitolám chybí jasná shrnutí podstatných závěrů a chybí i potřebná vysvětlení k návaznosti realizovaného průzkumy. V této souvislosti se pak i závěry na konci práce v rozsahu 1 strany jeví jako nedostatečné. Tyto skutečnosti tak omezují praktickou využitelnost jinak velmi zajímavé práce.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Úplnost vypracování B
Zvolený přístup k řešení cíle diplomové práce C
Úroveň zpracování diplomové práce tj. originalita řešení, způsob zpracování podkladů, vstupních dat, použité metody C Viz celkové hodnocení.
Obtížnost a správnost řešení C
Přínos pro praktické i teoretické využití C
Odborná jazyková úroveň B
Písemná a grafická úprava tj. text, grafy, tabulky B
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 82565