PŘÍVOZNÍK, M. Porovnání tepelných účinností cyklů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Fiedler, Jan

DP se zabývá porovnáním tepelných oběhů parních elektráren s přihřívání a bez -regenerace tepla je vždy. Diplomant pracoval samostatně a vhodně kombinoval vlastní poznatky získané od zadavatele DOOSAN s konzultacemi. Pro řešení problematiky měl dostatek podkladů. DP má ucelený charakter včetně správně vyvozených závěrů z porovnání oběhů. V závěru byla srovnána i NT regenerace tepla. Práce splňuje požadavky zadání v plném rozsahu a doporučuji ji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Kracík, Petr

Předložená diplomová práce se zabývá návrhem tepelného schématu s a bez přihřívání pro jednotělesovou parní turbínu o třech různých výkonech, a proto je také značně výpočtově obsáhlá. V úvodu práce je stručně pospán Rankine-Clausiův cyklus a možnosti zvyšování jeho účinnosti. Stěžejní část práce je věnována výpočtu R-C oběhu s šesti neregulovanými odběry (2x VTO, NN a 3x NTO) s a bez přihřívání, kde je také porovnána možnost kaskádování a přečerpávání kondenzátu u NTO. Celkový dojem z práce kazí: - řada překlepů ve vzorcích ať již v označení veličin (například rce. 4.3, 4.8, 4.15, 5.5, …) nebo symbolů - různé značení veličin, například poměrné odběrové množství je značeno běžně „y“ a na str. 92 jako alpha - zvolené okrajové podmínky v rovnicích (3.47) a (3.48) pro stav za NČ, kde autor uvádí x=1, avšak hodnota je odečtena správně, tedy pro sytou kapalinu - špatně odečtená / přepsaná výsledná hodnota entalpie v NN (rce. 3.39), resp. při dané hodnotě by práce NČ byla pouze 0,03 kJ/kg V závěru práce autor popisuje a komentuje další vlivy vybraných parametrů na elektrickou a tepelnou účinnost s použitím literárního pramene. I přes uvedené výhrady pokládám práci za zdařilou a doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 82931