NOVÁK, J. Animace a výpočty cyklických křivek v Maplu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Procházková, Jana

Student zpracoval látku týkající se cyklických křivek velmi přehledně. Splnil cíle dané v zadání. Na všech mapletech student pracoval samostatně a inovativně, navrhnul vlastní zlepšení funkcí. Práce dále obsahuje velmi podrobné odvození rovnic jednotlivých křivek. Jediným nedostatkem je malé zastoupení výpočetních mapletů, je počítána pouze křivost v obecném bodě parametrické křivky. Po grafické stránce (všechny obrázky byly studentem vytvořeny v softwaru Geogebra nebo Maple), uspořádání a práci s literaturou je práce v pořádku. Malou výtku mám k jazykové úpravě a teoretickému základu, který mohl být zpracován ve větším rozsahu a precizněji. Pozitivně také hodnotím přínos práce v oblasti využitelnosti. Maplety velmi názorně prezentují vlastnosti cyklických křivek a jejich tvorbu. Student vytvořil velice přehledné a jednoduše ovladatelné maplety, čímž splnil hlavní cíl práce.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Hoderová, Jana

Teoretický úvod do kinematické geometrie není precizněji zpracovaný, není promyšlena návaznost pojmů, pojmy jsou zavedeny nedbale. Autor nedůsledně manipuluje s parametrem t, např. v Definici 2.1.4 nazývá hodnotu parametru t_0 přímo bodem. V této úvodní kapitole by bylo vhodné zavést i další základní pojmy, např. uzlový bod, který je pak na straně 7 použit bez vysvětlení, nebo pojem styk řádu k, který je použit např. ve Větě 2.2.2. a také pojem vektor souhlasně orientovaný s vektorem použitý ve vztahu (2.1). Na straně 6 je bod S prohlášen za okamžitý střed otáčení, ale bod S není nijak definován. Práci s literaturou, ze které je čerpáno, tedy nehodnotím kladně. Chvályhodně je zpracované odvození parametrických rovnic pro jednotlivé cyklické křivky. Díky velmi přehledným a promyšleným obrázkům je odvození velmi snadno sledovatelné, ovšem i v obrázcích jsou drobnější chyby a nedostatky. V části věnované obecnému popisu mapletů a následně jejich vlastnímu vytvoření autor prokázal kreativitu a smysl pro logickou návaznost jednotlivých kroků. Tato část je atraktivní a čtivá a výsledkem jsou intuitivně ovladatelné interaktivní aplikace. Práce obsahuje poměrně hodně gramatických chyb a jsou zde prohřešky proti obecně platným zásadám psaní matematického textu, viz níže souhrnně Připomínky. Práci doporučuji k obhajobě. Připomínky: 1. Čísla rovnic a vztahů, na které se v textu odkazujeme, mají být uvedena v kulatých závorkách, jinak jsou odkazy velmi nepřehledné. Viz např. str. 4, 4. řádek zdola, str. 10, 4. řádek shora a 5. řádek zdola, atd. 2. Na straně 3 v Definici 2.1.4 je použit pro nulový vektor symbol nula se šipkou, což není úplně šťastné, navíc v dalším textu nejsou vektory označeny ani šipkou, a že jde o vektor vyplývá jen z kontextu. 3. Na straně 3 je použit pojem Eukleidovský prostor a na straně 4 pro změnu Eukleidův prostor. 4. Na straně 21 je Obrázek 2.10, který měl být patrně využit k odvození rovnic pericykloidy, ale toto odvození zde není. Bylo by vhodné uvést alespoň krátce, že by odvození bylo analogické jako v předchozích případech. 5. Při popisu tvorby mapletů jsou velmi názorně uváděny konkrétní příkazy, doporučovala bych pro ještě větší přehlednost zvážit jiný font pro příkaz Maple a jiný font pro text zadávaný uživatelem. 6. Chybí čárky a tečky na straně 3, 3. řádek a v Definici 2.1.5, 2.1.1 a 2.1.3; str. 5, Věta 2.3.1; str. 6, Definice 2.4.3 a 2.4.4; str. 15, 3. řádek atd. 8. Překlepy na str. 13, 2. řádek: ...o evolvenu...; str. 15, 3. řádek: ...epycikloidální...; str. 22, 3. řádek: ......od...matematických software...; 12. řádek: ...kodu...; atd.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání D
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod D
Vlastní přínos a originalita D
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii D
Logické uspořádání práce a formální náležitosti D
Grafická, stylistická úprava a pravopis D
Práce s literaturou včetně citací D
Navrhovaná známka
D

Otázky

eVSKP id 82973