STREJČEK, J. Dimenzování proudových vodičů tlustovrstvých obvodů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.

Posudky

Posudek vedoucího

Jankovský, Jaroslav

Předložená práce splňuje bez výhrad zadání v plném rozsahu. Má dobrou odbornou úroveň, je napsána logicky a přehledně. Zvolená metoda realizace i ověření dosažených výsledků je správné a přehledné. Kapitola 1.1. až 1.4. ( 10 stran ) je popisem ovládacího softwaru zařízení a návodem k jeho použití, který nebyl od výrobce - firmy CEDO - vůbec dodán a bylo jej nutno vytvořit před začátkem měření metodou pokus-omyl. Diplomant při jeho sestavení prokázal systematičnost a výborné znalosti z výpočetní techniky. Práce má přehlednou strukturu, dobře rozvržené kapitoly, které vhodně na sebe navazují. V technologické části zvládl diplomant celý TLV proces včetně improvizované kontroly tloušťky tisku, různých technik připojení vývodů apod. Použití literatury a její citace jsou provedeny správně. Převzaté prvky jsou řádně odlišeny od vlastních výsledků. Práce obsahuje řadu experimentů provedených pečlivě a přehledně vyhodnocených. Bude mít praktický význam výsledky budou dále využity. Jde o práci, na kterou bude možno dále navázat. Některé části práce doporučuji publikovat.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání A 48/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) A 20/20
Formální zpracování práce B 17/20
Využití literatury A 9/10
Navrhovaná známka
A
Body
94

Posudek oponenta

Řezníček, Michal

Práce se zabývá dimenzováním proudových vodičů tlustovrstvových obvodů. Úkolem bylo navržení a realizace vodivého motivu pomocí tlustovrstvové technologie. Dále pak mělo být na těchto vzorcích zjištěno maximální proudové zatížení a odpor. Naměřené hodnoty měly být poté zpracovány do podoby návrhových pravidel pro vodivé sítě hybridních integrovaných obvodů. V úvodní části se student zaměřil na sestavení podrobného návodu k měřícímu zařízení fy. CEDO, spol. s.r.o., která jej sama k zařízení nedodala. Dále je pak popsáno úvodní měření na již existující vodivé TLV síti, které mělo za účel stanovení požadavků na později navrhovanou měřící topologii. V této části práce je také zevrubně řešen nelehký problém připojení vodivé sítě k vodičům měřícího zařízení (pájení, lepení, mechanický kontakt, …). S ohledem na poznatky zjištěné během úvodních měření se studentovi podařilo stanovit požadavky na návrh nově realizované testovací struktury. Z výsledků dále již rutinního měření bylo stanoveno množství grafů, které znázorňují proudovou zatížitelnost jednotlivých šířek tlustovrstvových vodičů s různými druhy připojení, kde parametrem je změna teploty vodiče. V praktické části velmi oceňuji srovnání výsledků naměřených na tlustovrstvových vzorcích s výsledky ze struktur na DPS. Výsledky jednotlivých měření jsou vhodně zpracovány, což ukazuje na to, že se student v dané problematice dobře orientuje. Práce má velmi dobrou odbornou úroveň. Upozorňuji však na formální zpracování práce, na které by měl příště klást student větší důraz. Jako příklad uvádím např. popis obrázků a os grafů. Na základě předchozího navrhuji hodnocení A 93b.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A 20/20
Odborná úroveň práce A 48/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse A 18/20
Formální zpracování práce C 7/10
Navrhovaná známka
A
Body
93

Otázky

eVSKP id 40420