VÁCLAVEK, M. Zpracování snímků srdečních buněk [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Odstrčilík, Jan

Cílem bakalářské práce bylo seznámit se s principem snímání vzorků izolovaných srdečních buněk pomocí optických mikroskopických technik. Dalším cílem bylo navrhnout metodu segmentace buněk za účelem měření křivky kontrakce v dostupných video sekvencích. Student plně využil dostupnou odbornou literaturu a nejdříve se zabýval studiem obecných metod zvýrazňování a segmentace obrazů. Zaměřil se přitom na metody využívající detektory hran a morfologické operace. Student samostatně navrhl postup analýzy a vybrané metody implementoval v programovém prostředí MATLAB. Metody dále otestoval na souboru dvou video sekvencí. Testování proběhlo na omezeném souboru dat, protože v průběhu řešení práce nebylo více dat k dispozici z důvodu složitosti realizace snímání kardiomyocytů. Navržené metody však student dle mého názoru dostatečně vyhodnotil a výsledky v práci detailně diskutoval. Student při řešení práce pracoval převážně samostatně. Byl však aktivní a na konzultace docházel s konstruktivními dotazy. Zadání práce považuji za splněné. Student prokázal schopnost nastudovat si danou problematiku a získané znalosti uplatnit při realizaci požadovaného technického díla. Dosažené výsledky a celkový přístup studenta k řešení bakalářské práce hodnotím stupněm A (90 b).

Navrhovaná známka
A
Body
90

Posudek oponenta

Čmiel, Vratislav

Rešerše představená v práci je kvalitně provedená, je obsáhlá, obsahuje citace množství literatury a plně odpovídá tématu práce. Rešerše je přehledná, kapitoly mají logickou stavbu a návaznost a tvoří dobrý teoretický podklad pro další, praktickou, část. Student v této i praktické části potvrdil odbornou úroveň zpracování a schopnost odborného vyjadřování. Po formální i obsahové stránce je celá práce na výborné úrovni. Student při analýze videozáznamů s hodnocením kontrakce kardiomyocytů popsal několik možných postupů, jednotlivé postupy detekce i dvě metody hodnocení detekce jsou přehledně popsány, doplněny ukázkami a odůvodněny. Následují vypovídající grafické výstupy kontrakcí doplněné o komentáře. Zde bych ještě očekával fázi filtrací výsledného signálu za účelem odstranění šumu nebo vyhlazení signálu potřebných pro případné rozměřování a hodnocení signálů. Celkově práci hodnotím velice kladně.

Navrhovaná známka
A
Body
90

eVSKP id 84398