OBŮRKA, D. Možnosti vypořádání vlastnických vztahů u stavby na cizím pozemku dle současných právních předpisů. [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Hlavinková, Vítězslava

V práci je provedeno ocenění velmi netypického rodinného domu ve dvou variantách – s pozemkem a bez pozemku. Především je však řešen problém odkupu pozemku od stávajícího vlastníka, jímž je statutární město Brno. Kladně hodnotím i barvitý a důsledný popis jednotlivých kroků žádosti o odkup pozemku, který je zcela jistě zajímavý pro všechny vlastníky staveb, které jsou situovány na pozemcích ve vlastnictví města Brna. V průběhu zpracování muselo být vyřešeno několik problémů, které nebyly součástí zadání – především různorodost konstrukcí, která vedla k velmi rozsáhlému výpočtu analytickou metodou. Podklady si autor práce aktivně zajistil na příslušných úřadech a všechny údaje má podložené (např. ztížené základové podmínky odkazem na textovou část geologické mapy města Brna). Práce především ukazuje možný postup ocenění netypického rodinného domu standardními metodami. V práci je uvedeno několik možností řešení vlastnických vztahů rodinného domu na cizím pozemku, a to včetně demonstrace na konkrétním případě a uvedení schůdnosti jednotlivých řešení. Výsledky jsou prezentovány přehledně, s vlastními komentáři vč. formulací vlastních závěrů. Práce je vypracována svědomitě nad rámec zadání a výstupy práce mohou být podnětné nejen pro odbornou veřejnost.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění cíle a rozsahu zadání A Rozsah a cíl práce byly splněny.
Úroveň zpracování teoretické části tj. poznatky získané studiem A V souvislosti s řešenými problémy je teoretická část obsáhlejší, obsahuje vysvětlení všech potřebných pojmů.
Úroveň zpracování analytické části tj. zpracování podkladů a vstupních dat, použité metody A Výpočty jsou provedeny správně, použité metody jsou přiměřené.
Odborná úroveň diplomové práce A Práce je na odpovídající úrovni.
Přínos pro praktické i teoretické využití A
Práce s literaturou (citace), přehled literatury dle normy ČSN ISO 690 a 690-2 A Zdroje jsou důsledně uváděny a číslovány, literatura je roztříděna.
Formální uspořádání a úprava (text, grafy, tabulky) a odborná jazyková úroveň B Grafická úprava práce je na velmi dobré úrovni, je uvedeno množství zajímavých historických podkladů, došlo jen k několika stylistickým pochybením.
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Šmahel, Milan

Práce splnila úkoly vymezené zadáním. Teoretická část diplomové práce je zpracována v odpovídajícím rozsahu, s maximálním využitím diplomantovi dostupných zdrojů, fundovaně a přehledně. Analytická část práce je provedena na velmi dobré úrovni. Práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Úplnost vypracování A Diplomant vypracoval svou diplomovou práci v předpokládaném rozsahu a na odpovídající úrovni.
Zvolený přístup k řešení cíle diplomové práce A Přístup zvolený při tvorbě teoretické i praktické část diplomové práce odpovídá vytyčeným cílům. Obě části jsou zpracovány na vysoké úrovni, v rozsahu odpovídajícím diplomantovi dostupným podkladům a v rozsahu zadaných cílů řešeného tématu.
Úroveň zpracování diplomové práce tj. originalita řešení, způsob zpracování podkladů, vstupních dat, použité metody A Zpracování teoretické i praktické části diplomové práce je na velmi vysoké úrovni. Zpracování pravděpodobně dost pracně získaných podkladů, jejich analýza a příprava vstupních dat pro praktickou část byly provedeny vhodným způsobem.
Obtížnost a správnost řešení B Řešení teoretické i praktické části bylo z hlediska zpracování pravděpodobně dosti obtížně získaných podkladů náročné a odpovídá zadanému úkolu. Dle mého názoru přistupoval diplomant k řešení dané problematiky velmi svědomitě, pečlivě a správně.
Přínos pro praktické i teoretické využití A Poznatky diplomové práce, jejich teoretické i praktické využití může být přínosem zvláště pro majitelé nemovitostí v Kamenné kolonii v Brně, Statutární město Brno, znalce a osoby, které hodlají řešit vypořádání vlastnických vztahů u stavby na cizím pozemku.
Odborná jazyková úroveň B Odborná jazyková úroveň je velmi dobrá, gramatická úroveň diplomové práce mohla být ještě lepší, kdyby si diplomant svoji práci na závěr ještě jednou pozorněji přečetl.
Písemná a grafická úprava tj. text, grafy, tabulky A Diplomová práce je po písemné a grafické stránce zpracována na výborné úrovni. Zpracování textů, tabulek a fotodokumentace je názorné, přehledné a doplněné vždy odpovídajícími nadpisy, popisy a odkazy.
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 82143