HERODES, J. Metody potlačení síťového rušení v signálech EKG [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Smital, Lukáš

Student se v bakalářské práci zabývá problematikou odstraňování síťového rušení ze signálů EKG. Studie byla zaměřená na porovnání běžně používaných metod i metod, které se pro odstraňování brumu primárně nepoužívají. Celkem bylo v práci navrženo a realizováno 17 metod filtrace a jejich variant zahrnující i adaptivní a vlnkové filtry. Velice oceňuji, že u každého z navržených filtrů byla provedena základní optimalizace nejdůležitějších parametrů, tak aby se v závěru mohly metody srovnávat. Právě kapitola shrnující a srovnávající navržené filtry je spíše stručná. Student například neuvažuje různé úrovně vstupního rušení. Zadání práce však bylo splněno v celém rozsahu. Student k řešení bakalářské práce přistupoval zodpovědně a svědomitě a řádně využíval konzultačních hodin. Z formálního hlediska bych vytkl místy vágní nebo nepřesné vyjadřování. Celkově mám však z práce dobrý pocit a považuji ji za kvalitní.

Navrhovaná známka
B
Body
85

Posudek oponenta

Janů, Joshua

Autor ve své bakalářské práci popsal a realizoval řadu číslicových filtračních metod za účelem odstranění síťového rušení (brumu) ze signálů EKG. Realizované filtrační metody otestoval na signálech z CSE databáze, do kterých přidal sinusový signál s frekvencí přesně 50 Hz. V praxi ovšem může tato frekvence mírně kolísat. Odstup užitečného signálu od šumu nastavil na hodnotu 20 dB, důvod volby právě této hodnoty však neuvádí. U jednotlivých filtračních metod udává filtrací dosažené průměrné zlepšení poměru signál / šum a dobu potřebnou k provedení filtrace. Zadání práce považuji za splněné a odbornou úroveň za vyhovující. Na literaturu s č. [7] chybí v práci odkaz. Práce obsahuje formální chyby (např.: popisky některých obrázků v anglickém jazyce, kombinování desetinné tečky a čárky u číselných hodnot, nadbytečné mezery) a nepřesné formulace.

Navrhovaná známka
B
Body
80

Otázky

eVSKP id 84347