RUSZ, J. Akviziční a detekční geometrie CT RTG procesu zobrazení [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Drastich, Aleš

Úkolem posluchače bylo realizovat softwarový simulátor CT RTG procesu zobrazení, který by umožňoval objasnit vliv volby základních konstrukčních parametrů CT RTG zobrazovacího systému na dosahovanou kvalitu procesu zobrazení, popsanou zejména parametrem vysoko-kontrastního prostorového rozlišení. Součástí práce byl i požadavek na návrh laboratorního cvičení, které by mohlo být použito v rámci výuky předmětů zabývajících se ZS. Z hlediska požadavku na splnění zadání mohu konstatovat, že student požadavky splnil. Z pohledu aktivity studenta během řešení Bc práce mohu uvést, že byla přiměřená schopnostem studenta, který se dobře orientoval v zadané problematice teorie procesu zobrazení u CT RTG ZS. Přiměřené konzultace prokázaly dovednost studenta reagovat na požadavky vedoucího práce a jeho dobrou práci s cizojazyčnou literaturou. Podstatně horší je však moje hodnocení z hlediska formálního zpracování práce. Při čtení Bc práce jsem si místy připadal, že student je cizinec, který dobře neovládá ani sloh, ani gramatiku českého jazyka. V některých případech jsem se dokonce nedokázal rozhodnout, zda v práci uvedené nekorektní tvrzení je nesprávné v důsledku neznalosti studenta nebo v důsledku neobratného vyjadřování. Z hlediska obsahu předložené Bc práce mně v navrženém simulátoru chybí část, která by modelovala vliv vzorkovací frekvence projekce resp. plnicího faktoru detekční mozaiky na dosažené parametry procesu zobrazení.

Navrhovaná známka
C
Body
70

Posudek oponenta

Harabiš, Vratislav

Student se ve své práci zabýval akviziční a detekční geometrii CT RTG. V teoretické části práce student popisuje principy zobrazování v CT systémech. Zde vytýkám užití anglických popisků v obrázcích v česky psané práci. Rovněž kvalita některých obrázků je dost nízká (např.: Obr. 1.3). Samotný text není moc dobře napsán. Obsahuje dost zvláštních formulací (např. str 13, kap 1.3.1: „ a můžeme ozařovat menší objekty.“) Je nutno podotknout, že u CT systému nejde o ozařování, ale o zobrazování s využitím RTG záření. V teoretické části práce jsou rovněž uvedeny vztahy popisující akviziční a detekční geometrii. Zde nejsou důsledně uváděny veškeré zkratky a veličiny včetně jejich rozměru (např. FWHM není v celé práci vysvětleno). V praktické části se student věnoval návrhu a implementaci simulátoru, který umožňuje zobrazení vlivu jednotlivých akvizičních parametrů. Zde postrádám jakýkoliv odkaz na vyjmenované vztahy. Není tak jasné, co a podle jakého vztahu je prakticky stanovováno. K pochopení funkce simulátoru nepřispívají ani schémata. V popiscích ve schématech navíc dost často zcela chybí diakritika. V zadání práce je rovněž požadavek na vytvoření laboratorní úlohy. Tato úloha je uvedená v příloze B. Bohužel úloha se omezuje na pouhý výčet kroků, které je potřeba v programu provést, aby se zobrazil konkrétní graf. Zcela postrádá vysvětlení, co a proč se nastavuje, jakým způsobem to ovlivňuje výsledek a rovněž nějaký stručný teoretický úvod pro studenty, o čem daná laboratorní úloha pojednává. Po formální stránce je práce na průměrné úrovni, obsahuje překlepy, chyby a nejasné formulace. Rovněž text by zasloužil bohatší citace. Vzhledem k uvedeným nedostatkům je zadání práce splněno s výhradami.

Navrhovaná známka
D
Body
65

eVSKP id 84383