MEZERA, J. Přesnost měření teploty těla infračervenými technologiemi [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Provazník, Ivo

Student Jiří Mezera se zabýval problematikou měření teploty lidského těla bezkontaktními infračervenými teploměry. Zadání práce bylo iniciováno na klinickém pracovišti Fakultní nemocnice Brno v Bohunicích. Text práce dostatečně podrobně popisuje oblast teploty lidského těla a nutnosti jejího přesného měření a dále principy měření založenými na infračervené technologii. Student dobře identifikoval limitace těchto technologií a navrhl způsob ověřování infračervených teploměrů používaných v klinické praxi. Během práce intenzivně pracoval na několika pracovištích (Ústav biomedicínského inženýrství FEKT VUT v Brně, Gastroenterologická klinika FN Brno, Biofyzikální ústav LF MU a Český metrologický institut Brno. Pravidelně konzultoval u vedoucího práce. Na projektu oceňuji zejména schopnost studenta spolupráce s odborníky na jednotlivé oblasti problematiky od lékařství až po metrologii. Výsledky práce považuji za hodnotné pro další analýzu efektivity využívání infračervených teploměrů v klinické praxi.

Navrhovaná známka
A
Body
95

Posudek oponenta

Chmelař, Milan

Pan Jiří Mezera měl za úkol se ve své bakalářské práci zabývat přesnost měření teploty těla infračervenými technologiemi. K tomu samozřejmě patřila problematika měření teploty lidského těla, měření teploty pacientů v klinickém provozu Fakultní nemocnice Brno v Bohunicích na vybraném oddělení, sestavení laboratorního měřicího pracoviště a experimentální měření s vybranými teploměry. V neposlední řadě pak srovnání přesnosti měření pomocí bezkontaktních teploměru na skupině pacientů a zhodnocení výsledků. Problémy související s měřením tělesné teploty nastaly tím, že Evropská unie zakázala používání rtuťových teploměrů, které bez problémů splňovaly požadavky kladené na měření tělesné teploty pacientů v nemocnicích. V úvodu předložené bakalářské práce jsou rozebrány problémy související s měřením teploty a také problémy související s měřením tělesné teploty. To bylo velice důležité z hlediska stanovení požadavků na vlastní měření. Lékařské teploměry totiž patří mezi stanovená měřidla a platí pro ně tedy zvláštní předpisy. Pro skleněné teploměry však platí výjimka. Sled a uspořádání jednotlivých kapitol odpovídá zadání. Problematika měření teploty (kontaktního i bezkontaktního), zpracování výsledků měření a také problematika rozboru chyb je rozebrána v rozsahu potřebném pro řešení zadaného úkolu. Z hlediska technického zabezpečení měření vznikl problém související s vybavením školy. Z důvodu nedostatečného vybavení pro měření v laboratoři Fakulty elektrotechniky a komunikačních technologií VUT v Brně bylo po domluvě s vedoucím bakalářské práce měření provedeno v laboratoři oddělení teploty a vlhkosti ČMI (Českého metrologického institutu) v Brně, který má odpovídající vybavení. Tím bylo zaručeno, že výsledky měření budou hodnověrné. Měření bylo provedeno metodou přímého porovnávání. Po formální stránce nemám k předložené bakalářské práci výhrad. Text je zpracován solidně (s minimem překlepů) a i obrázky jsou na dobré úrovni. Seznam použité literatury je skutečně obsáhlý a svědčí o zájmu studenta o problémy související s měřením teploty pacientů. Rozbor naměřených výsledků je proveden opravdu pečlivě a na jeho základě si lze udělat dobrý obrázek o vlastnostech kontrolovaných teploměrů. Navíc je nutno ocenit, že navržené postupy kontroly infra- teploměrů lze využít i v praktickém provozu nemocnice. Bakalářská práce pana Jiřího Mezery splňuje zadání. Proto ji doporučuji k obhajobě a navrhuji hodnotit stupněm A (91 bodů).

Navrhovaná známka
A
Body
91

Otázky

eVSKP id 84368