MILEK, J. Simulace jevu utvrzování svazku rtg záření [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Drastich, Aleš

Úkolem posluchače bylo realizovat softwarový simulátor filtračního jevu utvrzování svazku rtg záření po jeho průchodu homogenní vrstvou zvoleného materiálu filtru. Simulátor má umožňovat modelovat vliv vlastností filtrů a volby akvizičních parametrů procesu rtg zobrazení na spektrum rtg záření po jeho filtraci. Simulátor by měl přispět k objasnění základních vztahů mezi generovaným a vyfiltrovaným spektrem rtg záření, fyzikálními parametry filtrů a jejich vlivu na dosažený akviziční kontrast procesu zobrazení. Součástí práce byl i požadavek na návrh laboratorního cvičení, které by mohlo být využito v rámci výuky předmětů zabývajících se RTG ZS. Z hlediska požadavku na splnění zadání mohu konstatovat, že student požadavky splnil. Z pohledu aktivity studenta během řešení Bc práce mohu uvést, že byla přiměřená schopnostem studenta, který se velmi dobře orientoval v zadané problematice. Přiměřené konzultace prokázaly dovednost studenta využívat své teoretické znalosti, úspěšně reagovat na požadavky vedoucího práce a jeho dobrou orientaci v cizojazyčné literatuře. Grafická úroveň práce je velmi dobrá. Práci bych si však představoval poněkud rozšířit o obecné závěry, které vyplývají z navržených laboratorních úloh a zejména o kvantitativní vyjádření získané homogenity spektra po filtraci.

Navrhovaná známka
B
Body
88

Posudek oponenta

Kolář, Radim

Předložená bakalářská práce se zabývá matematickou simulací jevu utvrzování svazku RTG záření. Text je napsán na necelých 40 stranách a obsahuje 7 stran příloh. Text je psán srozumitelně a jasně, a obsahuje podstatné informace potřebné pro realizaci simulátoru. Velkou část práce také tvoří názorné ukázky výsledků simulace, které jsou diskutovány. Realizaci simulátoru pokládám za hlavní přínos práce. Student však mohl podrobněji uvést informace o realizaci (např. jaké vztahy využil a jak je implementoval). Dle mého názoru, by také bylo vhodnější realizovat všechny části simulace v rámci jednoho uživatelského rozhraní. Z formálního hlediska práce obsahuje především tyto nedostatky – v textu je uvedeno minimum odkazů na literaturu, některé obrázky nejsou v textu odkazovány (např. 2.1. a 2.2) a práce obsahuje prázdná místa na konci stránek (str. 16, 19, 30). Soupis použité literatury obsahuje 18 položek, z toho 8 tvoří Wikipedie, což nepovažuji za příliš vhodné. I přes uvedené připomínky je práce na dobré úrovni a hodnotím ji stupněm B/82bodů.

Navrhovaná známka
B
Body
82

eVSKP id 84369