JUREČKOVÁ, K. Software pro extrakci genomických dat z GenBank formátu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Maděránková, Denisa

Studentka Kateřina Jurečková vypracovala kvalitní bakalářskou práci na téma Software pro extrakci genomických dat z genbank formátu. Během semestru studentka pravidelně konzultovala, k řešení práce přistupovala zodpovědně a iniciativně. Z formálního hlediska je práce na přijatelné úrovni, bohužel první dvě strany textu obsahují množství gramatických chyb, v dalším textu se však chyby vyskytují minimálně. Některé obrázky jsou zbytečně velké a většina obrázků není zmíněna v textu. Sloupcové grafy z praktické části práce mohly mít stejné měřítko, aby šly lehce porovnávat. Literární zdroje jsou správně citovány a jejich množství je dostatečné. Všechny body zadání byly splněny. Vytvořená uživatelská aplikace pro extrakci dat z genbank formátu je funkční. Následná doplňková analýza extrahovaných dat srovnává vnitrorodové variability vybraných úseků mtDNA. Výsledky jsou správně diskutovány.

Navrhovaná známka
B
Body
88

Posudek oponenta

Škutková, Helena

Práce studentky Kateřiny Jurečkové je tematicky rozdělena na dva celky. Jedním je návrh a realizace aplikace umožňují extrakci dat z datového formátu GenBank a druhým je vyhodnocení genetické variability mitochondriálních genů. V práci však chybí dostatečné propojení obou celků. Zejména pak teoretická část práce je zaměřena pouze na první z nich. Hodnota získaných výsledků o genetické variabilitě je tak diskutabilní, což podtrhuje i místy příliš vágní slovní zhodnocení např. „strom zhruba odpovídá“ apod. Vyhodnocení míry variability nevyužívá standardní kritéria k tomu určená (např. informační obsah, znaková entropie) a nezohledňuje nesourodou velikost jednotlivých datasetů. Drobné nedostatky práce shledávám i ve výskytu gramatických a stylistických chyb v textu, chybějícímu popisu parametrů zarovnání sekvencí, neodlišení latinských názvů taxonomických skupin kurzívou a nestandardně řazeném seznamu referencí. Až na zmíněné nedostatky hodnotím práci jako velmi dobrou.

Navrhovaná známka
B
Body
82

Otázky

eVSKP id 84354