SLEZÁK, M. Dolování dat z databází [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.

Posudky

Posudek vedoucího

Honzík, Petr

Student Bc. Milan Slezák vypracoval diplomovou práci na téma Dolování dat z databází. Zadání samo o sobě není odborně náročné, je však náročné časově. Během řešení projektu se student musel seznámit s metodami a postupy používanými při dolování dat, s různými programy určenými pro tyto účely a zpracovat jejich srovnání na úrovni uživatelského komfortu a dostupné funkcionality. Dále ve všech programech vypracoval dvě stejné úlohy, na jejichž základě je srovnání provedeno. Zpracování je provedeno důkladně v požadovaném rozsahu, který splňuje požadavky zadání. Student pracoval samostatně, konzultace využíval minimálně, pouze na zpřesnění dalších kroků. Student prokázal inženýrské schopnosti, práci hodnotím známkou A / 92 bodů.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Formální zpracování práce A 20/20
Využití literatury B 8/10
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) A 18/20
Splnění zadání A 46/50
Navrhovaná známka
A
Body
92

Posudek oponenta

Hynčica, Ondřej

Zadání diplomové práce se věnuje problematice dolování dat z databází. V rámci zadání měl student zpracovat přehledovou studii algoritmů, přehled aplikačních programů, tři programy srovnat na jednom příkladu, vypracovat ukázkové příklady a srovnat vybrané programy. Zadání je náročné především časově, protože vyžaduje orientaci v dané oblasti a provedení rozsáhlé rešerše. Student vypracoval podrobnou studii i přehled používaných programů. Na dvou praktických příkladech následně předvedl kompletní proces dolování dat za pomoci tří různých programů. Zbývající dva body zadání nejsou v práci samostatně uvedeny, nicméně jejich řešení bylo v rámci práce provedeno. Celkově lze zadání považovat za splněné, i když spíše v minimální nutné míře. Postup vypracování práce je zvolen správně, lze vytknout nedostatečné srovnání použitých programů (například uvést počty podporovaných algoritmů). Ve zpracování ukázkových příkladů není zřejmé, jaké modely jsou využity (například v analýze vzorků lidského hlasu je zmíněna neuronová síť a rozhodovací strom). Bylo by vhodné uvést výsledky pro různé použité modely i pro různé programy. Po formální stránce je práce zpracována přehledně, nicméně zvolené členění není zcela vhodné. Úvodní kapitola představuje spíše úvod k řešené problematice než samotné práci. Postrádám kapitoly odpovídající bodům zadání s příklady předzpracování dat a s vyhodnocením použitých programů. Vyhodnocení je nevhodně uvedeno v závěru práce, kde pak chybí souhrn samotné práce. Písemné zpracování práce obsahuje větší množství pravopisných chyb a překlepů, i několik nepřesností (například vzorce 3.27, 3.28). Citace jsou v práci uváděny správně, pouze v příkladech není uvedeno, odkud jsou brána data. Předložená práce dokládá inženýrské schopnosti diplomanta. Doporučuji práci k obhajobě s navrženým hodnocením velmi dobře/C (75 bodů).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání C 15/20
Odborná úroveň práce B 40/50
Formální zpracování práce E 5/10
Interpretace výsledků a jejich diskuse C 15/20
Navrhovaná známka
C
Body
75

Otázky

eVSKP id 40409