SLÁMA, P. Vliv teploty na světelně-technické parametry LED [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Pavelka, Tomáš

Bakalářská práce studenta Pavla Slámy se zabývá vlivem teploty na provozní parametry světelných zdrojů LED. Práce je vhodným způsobem rozdělena do dílčích kapitol, které svým obsahem pokrývají požadavky zadání. V teoretické části práce student prezentuje princip vzniku světla v LED zdrojích a uvádí přehled veličin, které jsou důležité pro posouzení kvantitativních a kvalitativních parametrů světelného výstupu daných zdrojů. Dále je proveden průzkum teorie v oblasti hodnocení vlivu teploty na výstupní parametry LED a možnostech její aplikace v laboratorním měření. Drobným nedostatkem je kvalita některých převzatých obrázků, nicméně tento nedostatek neovlivňuje práci významně z hlediska přenosu informací směrem ke čtenáři. Praktická část práce se zabývá konkrétním návrhem měřícího pracoviště a měřením vlivu teploty na předložených vzorcích LED. Tato část je zpracována pečlivě a jasně jsou prezentovány i výsledky provedených zkoušek. Tyto jsou prezentovány především graficky s následným textovým komentářem. V závěru práce pak student správně interpretuje dosažené výsledky a vyvozuje z nich patřičné výstupy. Mírným nedostatkem v této části práce je stanovování a ověřování teploty PN přechodu LED, která mohla být ověřena více přístupy, vzhledem k tomu, že se jedná o podstatu této práce. Také v práci chybí důkladnější rozbor nepřesností měření, měřících metod atd. Student během semestru pracoval aktivně a samostatně, projevil schopnost technického řešení zadaného problému i orientaci v příslušné oblasti světelné techniky. Formálně i obsahově je práce na dobré úrovni a může čtenáři dobře posloužit jako výchozí materiál při studiu vlivu teploty na parametry bílých výkonových LED pro obecné osvětlování. Práci jako celek hodnotím kladně, doporučuji její obhajobu u SZZ a navrhuji ji hodnotit známkou velmi dobrou (B).

Navrhovaná známka
B
Body
83

Posudek oponenta

Štěpánek, Jaroslav

Student Pavel Sláma zpracoval bakalářskou práci na téma vlivu teploty na světelně technické parametry LED. Práce odpovídá zadání a všechny body student splnil. Práci lze rozdělit na teoretickou a praktickou část. V teoretické části se student zabýval základy světelné techniky, technologií LED, stavbou čipů a vlivem teploty na světelné a technické parametry LED. V praktické části měřil několik vzorků jednoho typu LED a pro tyto vzorky testoval závislost světelného toku, indexu podání barev a jiných parametrů na teplotě čipu. Bakalářská práce má dobrou formální a odbornou úroveň jen s malými nedostatky. V úvodu student napsal, že v polovině 20. století se již prodávaly barevné LED. Zapomněl ale poznamenat v jaké polovině 20. století. Ve skutečnosti se barevné LED ale ve velké míře sériově vyráběly až v poslední čtvrtině 20. století. Student v textu velmi často používá neodborný termín LED dioda. V kapitole 6 v úvodu píše, že LED jsou nazývány zdrojem studeného světla. Opomíjí tak ale fakt, že se vyrábí i LED s barvou teple bílou. V obrázku 23 na vertikální ose používá jako veličinu spektrální intenzitu vyzařování, ale jako její jednotku používá jednotku pro spektrální zářivost. Tyto připomínky jsou ale drobného charakteru. Práce je přínosem a lze ji doporučit k SZZ. Práci hodnotím známkou B.

Navrhovaná známka
B
Body
85

Otázky

eVSKP id 85039