SKOPALOVÁ, K. Matematické modely v epidemiologii [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Čermák, Jan

Hlavním cílem této bakalářské práce bylo sestavení a analýza základních matematických modelů v epidemiologii, především Kermackova-McKendrickova modelu a některých jeho modifikací. Z matematického hlediska se jednalo zejména o nalezení analytického tvaru řešení, pokud toto nalezení bylo možné, a o analýzu stability rovnovážných stavů v případě opačném. Práce byla doplněna i řadou komentářů, numerických propočtů a grafických ilustrací. Jako vedoucí této práce mohu vyjádřit s přístupem autorky spokojenost. Téma práce v širším smyslu sama navrhla, především s ohledem na její obecný zájem o témata, která s problematikou epidemiologie souvisí. To se příznivě projevilo především v interpretační rovině této práce. Autorka k přípravě své bakalářské práce přistupovala od počátku velmi poctivě, sama se snažila dohledávat další literární zdroje, které by její práci obohatily. Ke zvládnutí matematické stránky své práce musela dostudovat některé pasáže jdoucí nad rámec běžně vyučované látky (především linearizační metodu pro analýzu stability rovnovážných stavů). Některé pasáže v práci jsou navíc autorčiným původním přínosem. Rovněž bych chtěl ocenit, že nad rámec svých povinností ochotně vystoupila s 45 minutovou přednáškou o své práci a jejích výsledcích na nepovinném semináři pro studenty 2. ročníku Matematického inženýrství. Toto její vystoupení bylo hojně navštíveno, mělo mezi studenty příznivý ohlas a nepochybně některým napomůže při výběru tématu jejich bakalářské práce. Závěrem konstatuji, že cíle této práce byly podle mého názoru splněny, a doporučuji ji proto k obhajobě. Při návrhu klasifikačního stupně se přikláním - přes jisté menší formální nedostatky této práce a s ohledem na výše uvedené - ke stupni A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Štoudková Růžičková, Viera

V BP sú analyzované rôzne typy Kermack-McKendrickovho modelu. Ich zostavenie študentka prevzala z rôznych zdrojov, k tomu doplnila vlastné výpočty. Práca spĺňa požiadavky a odporúčam ju k obhajobe, mám ku nej ale viacero pripomienok: Priebeh prvých dvoch modelov je spočítaný aj pre konkrétne dáta. Tu by bolo vhodné porovnať to aj so skutočným priebehom epidémie, ktorý je v tomto prípade známy. A tiež obidva porovnávané modely zaradiť do jednej kapitoly. U druhých dvoch modelov sú v práci odvodené podmienky pre stabilitu. Na záver by sa mohli ešte získané podmienky vyhodnotiť. K tomu dávam doplňujúcu otázku nižšie. V práci je niekoľko nedôsledností. Napríklad Definícia 1 je prevzatá aj s chybne uvedenými dimenziami priestorov. Ďalej sa tam viackrát opakuje formulácia, že súčin je kladný práve vtedy, keď všetky členy sú kladné. Pripomienky k práci s literatúrou: Niekde sa zdroje prekrývajú, ale citovaný je len jeden. Občas nie je v texte celkom vhodne umiestnený odkaz na literatúru. Dve mená citovaných autorov sú prepísané chybne.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 83859