BŘEZINA, M. Funkce vyrovnávací komory [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Klas, Roman

Autor se ve své práci zabýval návrhem vyrovnávací komory potrubního systému s cílem vypracovat matematický model popisující změny polohy hladiny v komoře vyvolané hydraulickým rázem. Cíle popsané v zadání bakalářské práce student splnil, byť tato studie představuje částečný krok na cestě k úplnému matematicko - fyzikálnímu modelu, který by postihoval např. stlačitelnost kapaliny. Tato skutečnost by mohla být zohledněna v práci navazující a nesnižuje požadavky na výsledky a cíle aktuální. Téma bakalářské práce si vyžádalo značné úsilí zejména při tvorbě matematického modelu a jeho softwarovém zpracování. Na druhou stranu se bakalant dostal do časové tísně, která se do jisté míry, byť ne značné a zásadní, podepsala na celkové kvalitě hodnoceného textu. Lze však říci, že ve vymezeném časovém prostoru, který úkolu věnoval, se student problému věnoval svědomitě, iniciativně a snažil se postupovat v souladu s pokyny vedoucího práce. V některých případech mohl, co do rozsahu i systematičnosti, podstatnějším způsobem aplikovat odborné znalosti sahající do oblasti aplikované matematiky, zadané téma však dokázal i tak vhodně zpracovat. V rámci daných možností se také snažil aktivně pracovat s dostupnou literaturou a uvedené literární prameny bohatě využíval, přestože hlavních zdrojů je méně. Během řešení zadaného tématu mu byl vlastní samostatný přístup k problému a intenzivně konzultoval především zásadní body ovlivňující správnost celého řešení. Bakalářskou práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Jandourek, Pavel

Bakalářská práce řeší problematiku popisu pohybu kapaliny při hydraulickém rázu, který nastává v potrubních systémech při náhlé změně rychlosti proudění. V první části bakalářské práce autor popisuje odvození základních rovnic mechaniky tekutin, vysvětluje teorii vzniku hydraulického rázu a možnosti protirázové ochrany. Druhá část se již zabývá nalezením jednoduchého matematického numerického modelu pro popis pohybu kapaliny v nádrži. S pomocí odborné literatury byly odvozeny vztahy pro výpočet hydraulických veličin pro případ otevřené vyrovnávací komory a akumulátoru. Za využití předchozích vztahů a programu Matlab spočítal a graficky vykreslil závislost změny objemu kapaliny a průtoku na čase uvnitř vyrovnávací komory. Výsledky práce mohou nalézt uplatnění při návrhu ochran proti hydraulickému rázu. Tím autor úspěšně splnil zadání bakalářské práce. Práce je s minimem gramatických chyb a s výbornou stylistickou a grafickou úpravou. V případě zájmu by mohlo být námětem na další práci odvození vztahů pro výpočet veličin (tlaků a průtoků) při hydraulickém rázu s uvažováním co nejvíce působících vlivů, tak aby výsledky byly co nejpřesnější. Především uvažovat hydraulické ztráty reálné kapaliny v potrubním systému. Jejich odvození a výpočet bude zřejmě složitější a povede na sofistikovanější numerické řešení. Výstupem by mohl být např. program s jednoduchým ovládáním, určený pro projektanty hydraulických zařízení. Bakalářskou práci doporučuji k obhajobě a po jejím úspěšném obhájení udělit autorovi titul strojní bakalář.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

eVSKP id 83606