MARCOL, M. Použití přepěťových ochran v domovní elektroinstalaci [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.

Posudky

Posudek vedoucího

Bátora, Branislav

Předložená bakalářská práce se zabývá použitím přepěťových ochran v domovní elektroinstalaci. Práce v úvodu rozebírá stručnou historií hromosvodů a problematiku přepětí v ES. Dále výstižně popisuje obsah normy ČSN 62 305 a zabývá se metodami návrhu přepěťových ochran dle této normy. Další část práce je věnována hromosvodům a jejích návrhu pro konkrétní objekt. Autor navrhl jímací soustavu včetně svodů a spočetl náklady na materiál hromosvodu. Výstupem práce měl být projekt pro realizaci hromosvodů, s veškerými náležitostmi pro stupeň realizačního projektu. V tomto bodě zadání práce nebylo zcela splněno. Postrádám vypracování technické zprávy a technická dokumentace k projektu je nevyhovující pro praktické použití z důvodu velmi neuspokojivého grafického zpracování, absenci jakýchkoliv legend a popisu, neúplnost a nesprávnost informaci v popisovém poli aj. Některé obrázky uvedené v prácí nejsou očíslované. V některých částech práce je použit nevhodný jazykový styl pro psaní odborného textu. Seznam použité literatury ne zcela odpovídá požadavkům normy ČSN ISO 690. Grafické a formální zpracování práce je na nízké úrovní.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání D 30/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) F 8/20
Formální zpracování práce E 10/20
Využití literatury C 7/10
Navrhovaná známka
E
Body
55

Posudek oponenta

Radil, Lukáš

Student se prakticky věnuje navrhování bleskosvodu a přepěťových ochran v objektech. Zaměřuje se na ochranu před bleskem, kde navrhuje rozložení, počet a celkovou konstrukci jímačů na jím vybranou budovu. V části přepětí v budovách postrádám podrobnější charakteristiku způsobů, jak pěpětí může vzniknout. Většinou se zde odkazuje na úder blesku. Co je vysloveně zarážející je přiložená dokumentace, zejména pak výkres hlavního rozvaděče, kde se zdá, že schéma je kreslené v programu pro základní malování. Nestejné šířky čar, rozmazané. Jako hlavní projektant je uveden autor, přesto nepředpokládám, že vše kreslil on. Občas se vyskytují nevhodné výrazy ("tohleto, tohle, tamto"). Odkaz na obrázek 20, přičemž obr. 20 není vůbec uveden. Nečitelnost některých (naskenované??). Není zachován formát šablony. Hodnotím známkou D.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Formální zpracování práce F 3/10
Splnění požadavků zadání C 15/20
Odborná úroveň práce C 35/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse D 13/20
Navrhovaná známka
D
Body
66

Otázky

eVSKP id 40445