BLAŽEJOVÁ, A. Zásady vedení katastru nemovitosti [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Tesařová, Zdeňka

Autorka zcela porozuměla dané problematice a svou diplomovou prací přiblížila i laické veřejnosti zásady vedení katastru nemovitostí, a to přímo na praktických příkladech. Pozitivně je hodnocena i teoretická část práce, ve které je shrnut vývoj katastru nemovitostí.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění cíle a rozsahu zadání A Diplomová práce kompletně splňuje cíle a rozsah zadání.
Úroveň zpracování teoretické části tj. poznatky získané studiem A Úroveň zpracování teoretické části je výborná. Diplomová práce prokazuje znalosti získané i nad rámec studia.
Úroveň zpracování analytické části tj. zpracování podkladů a vstupních dat, použité metody A Úroveň zpracování analytické části je výborná. Jako velký přínos hodnotím praktické příklady jednotlivých zásad.
Odborná úroveň diplomové práce B Diplomová práce je na velmi dobré odborné úrovni se zaměřením na katastr nemovitostí.
Přínos pro praktické i teoretické využití B Část diplomové práce, která popisuje vývoj katastru nemovitostí, lze využít například k tvorbě učebních textů. Praktické využití diplomové práce spočívá ve vysvětlení jednotlivých zásad vedení katastru nemovitostí na uvedených příkladech.
Práce s literaturou (citace), přehled literatury dle normy ČSN ISO 690 a 690-2 B Autorka práce využívá citování způsobem tzv. poznámky pod čarou, avšak celkový seznam použitých zdrojů je řazen abecedně, respektive chronologicky, ale není nijak očíslován.
Formální uspořádání a úprava (text, grafy, tabulky) a odborná jazyková úroveň B Z diplomové práce je patrné, že autorka ovládá tvorbu odborného textu. Ovšem nevyvarovala se chyb a překlepů. V grafické úpravě postrádám například vývojové diagramy, obrázky či grafy (průběh zápisu do katastru nemovitostí, atd.). Přílohy diplomové práce jsou především zmenšené scany originálních dokumentů, které jsou však čitelné.
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Komosná, Milada

Studentka splnila zadání DP v plném rozsahu. Chronologicky prochází právní předpisy od minulosti až po současnost. Práci rozdělila na dvě části. V první části se věnuje vývoji katastru nemovitostí a vybraným pojmům podle Katastrálního zákona a Občanského zákoníku. V druhé části se zaměřuje na zásady vedení katastru nemovitostí. Zásady porovnává podle předpisů platných do konce roku 2013 a podle nových právních předpisů, kde uvádí i praktické příklady. Práce je vypracována na vynikající úrovni, včetně seznamu použitých zkratek.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Úplnost vypracování A Studentka splnila zadání diplomové práce v plném rozsahu.
Zvolený přístup k řešení cíle diplomové práce A Přístup k řešení DP byl zvolen správně. Studentka chronologicky prochází právní předpisy od minulosti až po současnost.
Úroveň zpracování diplomové práce tj. originalita řešení, způsob zpracování podkladů, vstupních dat, použité metody A Úroveň zpracování DP je vynikající. Studentka práci rozdělila na dvě části. V první části se věnuje vývoji katastru nemovitostí a vybraným pojmům, které jsou nutné pro pochopení daného problému. V druhé části se věnuje zásadám vedení katastru nemovitostí, včetně praktických příkladů.
Obtížnost a správnost řešení A Studentka zvolila správný způsob popisu problematiky. Vždy nejprve danou problematiku rozvíjí podle právních předpisů do konce roku 2013, poté ji zhodnocuje podle současného Katastrálního zákona a Občanského zákoníku. Daný problém vysvětluje na příkladech.
Přínos pro praktické i teoretické využití A Studentka pomocí praktických příkladů přibližuje veřejnosti, jak pracuje katastr nemovitostí.
Odborná jazyková úroveň B V DP jsou drobné chyby a překlepy.
Písemná a grafická úprava tj. text, grafy, tabulky A Studentka uvádí odkazy na literaturu pomocí poznámky pod čarou, včetně správného značení přímé citace. V seznamu použitých zdrojů chybí očíslování použité literatury. Uvedené přílohy jsou ve zmenšeném formátu, ale jsou dobře čitelné.
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 82507