KLEJMA, M. Zdroj vysokého napětí pro měření elektrické pevnosti izolantů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Martiš, Jan

Student zpracoval bakalářskou práci o teorii, návrhu a konstrukci spínaného stejnosměrného vysokonapěťového zdroje malého výkonu o výstupním napětí 50 kV pro účely měření elektrické pevnosti izolantů. Při návrhu zdroje o velkém napětí a malém výkonu se ve velké míře projeví parazitní jevy, zejména kapacity a svodové proudy, které činí návrh zdroje složitějším. Student disponuje dobrými teoretickými znalostmi obvodařiny které je schopen prakticky uplatnit. Provedl návrh schémat zapojení i desky plošných spojů v programu Eagle, přičemž pracoval z velké míry samostatně, navrhl konstrukční řešení zdroje které poté realizoval a zdroj úspěšně oživil.

Navrhovaná známka
A
Body
95

Posudek oponenta

Červinka, Dalibor

Bakalářská práce se zabývá netradiční problématikou spínaného zdroje vytvářejícího vysoké výstupní napětí 50kV. V úvodu práce je diskutována řada možností jak takový zdroj vytvořit a poté je vybráno jako ideální řešení použití spínaného zdroje. V další kapitole jsou široce rozepsány všechny možné varianty zapojení takového spínaného zdroje, včetně popisů všech podpůrných obvodů, jako je např. vstupní usměrňovač či výstupní násobič. Jako nejvhodnější topologie byl nakonec vybrán poněkud netypický blokující měnič, všechny důvody pro tuto volbu jsou v práci dostatečně vysvětleny. V další části je provedeno dimenzování všech důležitých prvků a je též popsáno konkrétní obvodové řešení silové ui řídicí části. V závěru jsou zařazeny oscilogramy, dokumentující správnou činnost zdroje. Práce je řazena logicky, nikde se nevyskytují žádná diskutabilní tvrzení a už z použitých formulací je vidět, že se student v problematice dobře orientuje. Formální úprava je též na dobré úrovni. Nepatrnou vadou na kráse práce je množství různých překlepů.

Navrhovaná známka
A
Body
94

Otázky

eVSKP id 86819