POKORNÝ, J. Analýza vybraných vlivů na výši obvyklé ceny rodinných domů v Českých Budějovicích. [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Hlavinková, Vítězslava

Přínosný je popis trhu s rodinnými domy v Českých Budějovicích. V práci bylo oceněno 5 rodinných domů, přičemž byla vytvořena databáze srovnatelných nemovitostí. Sestavená databáze byla korektně vyhodnocena pro každý z pěti objektů zvlášť a ze získaných informací jsou vyvozeny odpovídající závěry. Podnětné je i vytvoření vlastní zjištěné ceny pro koupací jezírko – venkovní úpravu, jejíž jednotková cena v cenovém předpise zatím chybí. Postup zpracování je dostatečně popsán a všechny výsledky jsou patřičně okomentovány. Kladně hodnotím ilustrativní grafy. Autor se danou problematikou zabýval komplexně, poznatky získané studiem vhodně využívá ve své diplomové práci. Je zřejmé, že vývoj tržního prostředí vybrané lokality sledoval delší dobu.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění cíle a rozsahu zadání A Cíle práce byly splněny.
Úroveň zpracování teoretické části tj. poznatky získané studiem B Teoretický základ práce je přiměřený, stať o znalcích a tlumočnících se jeví jako nadbytečná.
Úroveň zpracování analytické části tj. zpracování podkladů a vstupních dat, použité metody A Autor se danou problematikou zabýval komplexně, je zřejmé, že dané problematice dobře porozuměl.
Odborná úroveň diplomové práce A Práce je na velmi dobré odborné úrovni.
Přínos pro praktické i teoretické využití B Poznatky z diplomové práce mohou být přínosné zvláště pro znalce působící ve zvolené lokalitě.
Práce s literaturou (citace), přehled literatury dle normy ČSN ISO 690 a 690-2 B Nepřesné uvedení vyhlášky č. 411/2013 Sb. jako novely, jinak nebyly shledány žádné výraznější nesrovnalosti citací s normou ČSN ISO 69.
Formální uspořádání a úprava (text, grafy, tabulky) a odborná jazyková úroveň A Grafická úprava práce je velmi dobrá, zarovnání však mohlo být stejné na pravých i levých stranách. Došlo jen k několika stylistickým pochybením a překlepům
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Jiří, Schneider

Diplomová práce svým obsahem řeší zadané téma, věnuje se problematice oceňování nemovitostí obecně a analyzuje vybrané vlivy na stanovení výše obvyklé ceny rodinných domů v Českých Budějovicích. Student splnil požadovaný rozsah diplomové práce, jeho závěry jsou korektní.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Úplnost vypracování A Diplomová práce je zpracována v souladu s jejím zadáním a vypracovaná v dostatečném rozsahu.
Zvolený přístup k řešení cíle diplomové práce A Podklady a vstupní data jsou zpracována zodpovědně, seriózně byla shromážděna a vyhodnocena databáze srovnatelných nemovitostí. Práce je přehledná, což je dáno i uvedením pomocných výpočtů do databáze příloh
Úroveň zpracování diplomové práce tj. originalita řešení, způsob zpracování podkladů, vstupních dat, použité metody B Diplomová práce je na velmi dobré odborné úrovni, v práci jsou uvedeny podstaty jednotlivých vybraných oceňovacích metod. Zhodnocení vlivu vybraných aspektů na cenu nemovitosti ( dle zadání diplomové práce) je zpracováno přehledně, s použitím tabulek i grafů.
Obtížnost a správnost řešení B V rámci zvoleného rozsahu řeší diplomová práce svoje zadání, tj. analýzu vybraných vlivů na výši obvyklé ceny rodinných domů v Českých Budějovicích, správně a s jasnými závěry.
Přínos pro praktické i teoretické využití B Oceňovací metody, které jsou součástí práce, jsou v praxi běžně používané. Posouzení vybraných vlivů na výši obvyklé ceny rodinných domů v Českých Budějovicích nám dává možnost orientace v dané problematice a přehledně stanovuje výsledky průzkumu. Ten je úvodem teoretického využití i praktického používání v oblasti stanovování obvyklých cen nemovitosti realitních obchodů, úvěrových obchodů apod.
Odborná jazyková úroveň A Při zpracování diplomové práce prokázal autor schopnost zorientovat se v odborné literatuře. Nebyly shledány výrazné nesrovnalosti citací zákonných norem i odborné literatury.
Písemná a grafická úprava tj. text, grafy, tabulky A Grafická úprava práce je na velmi dobré úrovni, je vhodně doplněna schématy, grafy a tabulkami. Text je bez výrazných stylistických chyb
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 82629