HRDINA, A. Napájecí zdroj s reverzací proudu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Huták, Petr

Cílem bakalářské práce byl návrh a realizace dvoukvadrantového napájecího zdroje nízkého výkonu. Navržená koncepce zdroje se při realizaci ukázala jako vyhovující. Student prokázal jak teoretické tak praktické dovednosti při úspěšné realizaci zdroje. Vlastní práce je zpracována přehledně a srozumitelně

Navrhovaná známka
A
Body
95

Posudek oponenta

Vorel, Pavel

Bakalářská práce se zabývá detailním návrhem a realizací regulovaného zdroje napětí s proudovým omezením, který umí pracovat i ve spotřebičovém kvadrantu (opačná polarita proudu). Zadání práce bylo relativně náročné. Hodnocení z odborného hlediska: Myšlenkové postupy, návrhy a popisy mají logickou stavbu, jsou dobře propracované a dokazují kvalitu předložené práce. Autor se zabývá kompletním návrhem konkrétního zapojení včetně výpočtu regulátorů. Vše je pečlivě a kvalitně zpracováno. Malou připomínku mám k návrhu stabilizátoru se Zenerovou diodou (str. 30), kde se vychází ze situace s maximálním vstupním napětím a odpovídajícím maximálním proudem Zenerovou diodou. Z logiky věci bychom se však měli zabývat nejprve situací s minimálním vstupním napětím a zajišťovat návrhem rezistoru, aby minimální proud Zenerovou diodou neklesl pod zvolenou mez (koleno charakteristiky). Pak by se teprve mohl ověřovat maximální proud Zenerovou diodou při maximálním vstupním napětí (a mohl by být případně nižší, než bylo zvoleno). Formální hodnocení: Práce je psána systematicky a poměrně čtivě. Škoda, že se zde občas vyskytují hrubé gramatické chyby - např. "regulátory by mohli" (str. 31). To zbytečně podrývá věrohodnost jinak velmi kvalitní práce. Celkově práci přes uvedené připomínky hodnotím jako kvalitní, doporučuji ji k obhajobě a navrhuji hodnocení "výborně".

Navrhovaná známka
A
Body
92

Otázky

eVSKP id 82644