VALA, M. Pojistné podvody [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Semela, Marek

Práce téměř splnila svůj účel i přes obecnost jejího názvu a zadání předchozím vedoucím práce, do kterého vedoucí neměl možnost zasáhnout. Provedené dotazníkové šetření nemá žádnou vypovídací hodnotu. Diplomant se zhostil celkově úkolu poměrně dobře i přes obecnost tématu, prokázal samostatnost při řešení zadaného úkolu a také analytické myšlení. Práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění cíle a rozsahu zadání C Práce původně vedená jiným vedoucím splnila svůj cíl částečně. Požadovaná srovnávací analýza statistických dat není zcela provedena.
Úroveň zpracování teoretické části tj. poznatky získané studiem C Teoretická část práce v obecné rovině pojednává o pojištění, způsobech páchání pojistných podvodů, okrajově se věnuje vyšetřování a kriminogenním faktorům a podrobněji se věnuje pojistným podvodům v dopravě.
Úroveň zpracování analytické části tj. zpracování podkladů a vstupních dat, použité metody B Analytická část práce ukázala vybrané problémy v souvislosti s pojištěním motorových vozidel. Diplomant dále zpracoval dotazníkové šetření a navrhl dvě hypotézy. V závěru navrhl okrajově určité legislativní změny k eliminaci podvodů a postup k efektivnímu řešení a pojistné události a případnému odhalení protiprávního jednání.
Formální uspořádání a úprava (text, grafy, tabulky) a odborná jazyková úroveň B Drobné nedostatky.
Práce s literaturou (citace), přehled literatury dle normy ČSN ISO 690 a 690-2 B Bez podstatných výhrad. Některé pasáže nebyly správně citovány.
Přínos pro praktické i teoretické využití C Přínos práce je částečně v teoretické, tak i praktické rovině.
Odborná úroveň diplomové práce B Odborná úroveň práce je na poměrně dobré úrovni.
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Barňák, Tomáš

Predložená diplomová práca splnila zadané ciele. Splnila ich po teoretickej,odbornej aj formalnej stránke. Bola vypracovaná na primeranej úrovni k zadanej téme. Jej praktické výsledky je možné použiť v praxi pri odhaľovani poistných podvodov v doprave

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Úplnost vypracování C Predložená diplomová práca splňuje ciele podľa zadania. Obsahuje teoretické poznatky vymedzené v stručnej charakteristike zadania, a následne v praktickej časti ich využíva pri vyhodnocovaní štatistických dat. Práca je zameraná na poistné podvody v doprave. Dojem dobrého spracovania záverečnej práce kazia obsahovo opakujúce sa kapitoly teoretickej časti venujúce sa už konkretne poistným podvodom v doprave.
Zvolený přístup k řešení cíle diplomové práce C Prístup k riešeniu teoretickej a praktickej časti diplomovej práce odpovedá cieľom práce. Teoretická časť je spracovaná v rozsahu a obsahujúca všetky dôležité informácie k zvolenej téme Poistných podvodov v doprave. Praktická časť sa skladá z dvoch častí, kde jedná časť je popisného charakteru a prezentuje príklady poistných podvodov, druhá časť je grafické vyhodnotenie dotazníkového šetrenia.
Úroveň zpracování diplomové práce tj. originalita řešení, způsob zpracování podkladů, vstupních dat, použité metody D Spracovanie teoretickej časti je až na výnimku (kapitola 5.2) na dobrej úrovni. Spomenutá výnimka sa týka zistenia, že kapitola je iba doslovný opis zdroja na ktorý sa autor odkazuje. Praktická časť vďaka vhodnej kombinácii dvoch metód, kde jedna poskytuje pohľad na rôzne druhy poistných podvodov v doprave a druhá vyhodnocuje dotazníkové šetrenie týkajúce sa poistných podvodov v doprave má zaujímavy a prínosný charakter.
Obtížnost a správnost řešení C Riešenie teoretickej aj praktickej časti odpovedá zadanej úlohe a zvolené postupy a aj vlastné riešenie sú svojou obtiažnosťou priemerne. Pre korektnejšie vyhodnotenie dotazníkového šetrenia, a následné grafické výstupy by bol vhodnejší väčší počet respondentov.
Přínos pro praktické i teoretické využití C Poznatky z diplomovej práce, ich teoretické aj praktické využitie môžu byť prínosom pre ľudí zaoberajúcimí sa poistnými podvodmi v doprave, ako zdroj informácii a poznatkov,pre lepšie odhaľovanie prípadných poisťovacích podvodov.
Odborná jazyková úroveň C Odborná a jazyková úroveň diplomovej práce mohla byť lepšia, ak by si autor prečítal po sebe na záver celú prácu. (preklepy, slovosled, skloňovanie apod.)
Písemná a grafická úprava tj. text, grafy, tabulky C Na začiatku práce mohli byť prevzaté obrázkove zdroje, zjednotené do jednej grafickej podoby, ale nijak zvlášť to nekazí celkový dojem. Diplomová práca je po grafickej a písomnej stránke spracovaná prehľadne.
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 68497