ŠTENCL, M. Návrh generátoru s permanentními magnety [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Ondrůšek, Čestmír

Student vypracoval bakalářskou práci zabývající se návrhem synchronního generátoru s permanentními magnety. Návrh je proveden jednak klasickým postupem s užitím vztahů podle literatury a kontrolou podle programů RMxprt a Maxwell. Práce je obsáhlá a překračuje obvyklý rozsah bakalářských prací. Při zpracování úspěšně využíval anglickou odbornou literaturu a naučil se používat profesionální programy pro návrh elektrických strojů. Student pravidelně konzultoval problémy se mnou i se spolupracující firmou.

Navrhovaná známka
A
Body
92

Posudek oponenta

Huzlík, Rostislav

Student se v rámci své práce zabýval návrhem synchronního generátoru s permanentními magnety. Práci lze rozdělit do třech částí. V první části student popisuje problematiky synchronních strojů s permanentními magnety. V druhé části student popisuje návrh synchronního stroje s permanentními magnety a v třetí části student porovnává návrh s výsledky měření na skutečném stroji a simulacemi. K práci mám následující připomínky: - v práci jsou na některých místech uvedený špatně jednotky (např. str. 37 u intenzity uvedena jednotka A) - bylo by vhodné práci doplnit o kontrolu vlivu teploty na vlastnosti permanentních magnetů - v kapitole ztráty mechanické student provádí výpočet ztrát vířivými proudy v permanentních magnetech (jak vyplývá ze vzorečků) - uvedená BH křivka pro magneticky měkké materiály na Obr. 7 není příliš reprezentativní pro magneticky měkké materiály. - volbu střední hodnoty indukce v zubu na 1,85T považuji za ne zcela optimální, jelikož tato hodnota leží vysoko nad mezi saturace vybraného materiálu - nesprávné používání některých zavedených pojmů – pro pojem cogging torque student používá český výraz reluktanční moment. Výraz reluktanční moment se ale využívá pro jinou věc, cogging torque nemá vhodný česká ekvivalent a využívá se spíše anglický výraz. - zatěžovací obvod na obr. 23 není zcela správný, jelikož ve schématu chybí mezi vinutím a voltmetrem prvky odpovídající odporu vinutí a rozptylové reaktanci stroje. Práci doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
B
Body
88

Otázky

eVSKP id 82654