ŽUJA, J. Optimalizace technologie výroby voskových modelů ve firmě Fimes [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Horáček, Milan

Diplomant zpracovával experimentálně poměrně náročné téma, totiž vyhodnocení možností nasazení nových voskových směsí do plného provozu slévárny Fimes Uherské Hradiště. Hodnoceny byly především dvě oblasti a to dosažení rozměrových tolerancí voskových modelů a dále odolnost skořepin proto praskání při užití těchto nových vosků. Práce navazovala na předchozí DP a především doplňovala výsledky výzkumu v rámci projektu TAČR mezi Fimes a VUT v letech 2011-13. Závěry, potrzující vhodnost těchto nových voskových směsí pro provoz slévárny Fimes, jsou přínosné především pro uvedenou slévárnu ale také použitá metodika při experimentech může sloužit jako návod pro případné další zkoumání. Vlastní experimenty byly prováděny za plného provozu a jejich realizace byla poměrně obtížná.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu C
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Vašťák, Patrik

Teoretická část diplomové práce je stručná, ale vystihuje podstatu problematiky vosků u této slévárenské technologie. V praktické části se podařilo najít takové typy experimentů, které jsou zajímavé nejen pro Fimes. Kladně to hodnotím hlavně proto, že tuto problematiku má Fimes velmi kvalitně zmapovánu po předchozím tříletém dotačním projektu z TAČRu. Kladné ověření technologických parametrů nového, modelového vosku s nižšími pořizovacími náklady je balzámem pro uši každého ekonoma. Pro mne jsou však zajímavější experimenty s vtokovými vosky, které přinesly řadu zajímavých poznatků. Výsledky těchto experimentů budou sloužit jako základ pro další navazující zkoušky v problematice vytavování skořepinových forem ve Fimesu. Rovněž oceňuji úvahu o ekonomickém přínosu vtokových vosků a plně s ní souhlasím. Jsem přesvědčen, o tom, že ekonomický přínos může být daleko zajímavější, než přínos v případě vosků modelových.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání C
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací C
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 82848