BARVA, D. Investiční modely v prostředí finančních trhů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Budík, Jan

Student v rámci diplomové práce zpracoval problematiku investičních modelů v prostředí finančních trhů. Práci hodnotím jako velmi kvalitně vypracovanou jak po stránce vědecké hloubky, tak po stránce následné aplikace v reálném tržním prostředí. Student se primárně soustředí na hlavní měnové páry, které jsou svou likviditou dostatečné pro exekuci tohoto systému. Výkonnost navržené strategie je v rámci desítek procent, což považuji za nadmíru dostatečné. Kladně také hodnotím aplikaci optimalizačních metod v podobě genetických algoritmů, což je v dnešní době trend a dle mého názoru i nutnost. Student splnil všechny cíle práce, prokázal své inženýrské schopnosti a doporučuji mu udělit akademický titul inženýr. Bylo by možné navrženou strategii aplikovat také na kapitál o velikost 1 000 000 $ ?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění cíle a rozsahu zadání A
Úroveň zpracování teoretické části tj. poznatky získané studiem A
Úroveň zpracování analytické části tj. zpracování podkladů a vstupních dat, použité metody B
Odborná úroveň diplomové práce A
Přínos pro praktické i teoretické využití A
Práce s literaturou (citace), přehled literatury dle normy ČSN ISO 690 a 690-2 A
Formální uspořádání a úprava (text, grafy, tabulky) a odborná jazyková úroveň A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Pantůčková, Zdena

Předložená diplomová práce je zpracována velmi přehledně, dobře strukturovaně, s logickými návaznostmi. Po stránce odborné je zvolený systémový a správný přístup k řešenému problému. Diplomant prokázal schopnost analyzovat problém, navrhnout jeho řešení a následně odpovídajícím způsobem výsledky řešení vyhodnotit a přehledně interpretovat. K vypracování práce bylo potřeba velkého množství času, aby výsledky práce byly na této úrovni. Množství práce, které autor odvedl, svědčí o vysokém zájmu o tuto oblast. Tomu odpovídá i celková velmi vysoká kvalita práce. Diplomová práce splňuje požadavky kladené zadáním a doporučuji ji k závěrečné obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Úplnost vypracování A
Zvolený přístup k řešení cíle diplomové práce A
Úroveň zpracování diplomové práce tj. originalita řešení, způsob zpracování podkladů, vstupních dat, použité metody A
Obtížnost a správnost řešení A
Přínos pro praktické i teoretické využití A
Odborná jazyková úroveň A
Písemná a grafická úprava tj. text, grafy, tabulky A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 82770