POUSTECKÝ, O. Praktické užití cloudových systémů v projektovém managementu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Sedláček, Pavel

Bakalářská práce pojednává o cloudových systémech a o jejich nasazení v neziskové studentské organizaci IAESTE. Cílem práce bylo porovnat cloudové systémy a vybrat nejvhodnější z nich pro budoucí nasazení v IAESTE. Tohoto cíle bohužel nebylo dosaženo, zejména v důsledku nepřesvědčivých měření, která nebyla průkazná, dle mého názoru, z důvodu chybně nastavených vstupních podmínek. Po gramatické stránce je práce na průměrné úrovni, vyskytují se chyby v užití členů, místy i ve slovosledu, nesprávném užití trpného rodu a ojediněle se vyskytuje i nesprávné užití gerundia namísto infinitivu, nicméně v oblasti gramatiky lze u studenta pozorovat viditelné zlepšení od semestrálního projektu. Co se týče stylu, práce je napsána neutrálním až populárně naučným stylem. Autor se snaží, mnohdy bohužel až příliš, zakomponovat prvky akademického stylu. Výsledkem je víceméně neutrální styl, který je proložen složitějšími souvětími, jež jsou bohužel někdy na hranici srozumitelnosti a vedou k výše zmíněným gramatickým chybám. Celkově pak práce působí z hlediska stylu mírně nevyváženě, nicméně je možné, že to lze příčíst větsí vyzrálosti autorova písemného prověju v pozdějších fázích psaní práce. Po formální stránce práce obsahuje všechny náležitosti, i když počet referencí, pouhých deset, je poněkud podprůměrný. Součástí práce je i přehled tabulek, grafů, rovnic a veličin a zkratek. Zdroje jsou řádně ocitovány. Autor vycházel z velké míry z dokumentace k popisovaným službám, použití více relevantních zdrojů zabývajících se teorií a funkcí cloudových systému by však práci nepochybně obohatilo a posunulo ji k lepšímu hodnocení. Po obsahové stránce práce obsahuje značně propracované rozdělení cloudových systémů dle Sosinského, nicméně jeho význam pro celou práci není, dle mého názoru, zcela objasněn. Práce rovněž postrádá podrobnější technický popis funkce cloudových systémů jak po stránce harwarové tak z hlediska zabezpečení dat a vnitřní funkce cloudů. Celkově se jedná o průměrnou práci. Navzdory výše popsaným nedostatkům splňuje práce nároky kladené na bakalářské práce a doporučuji ji k obhajobě.

Navrhovaná známka
C
Body
73

Posudek oponenta

Kopecká, Jana

Práce se zabývá popisem a hodnocením cloudových služeb, podává jejich výčet a přehled jejich výhod a nevýhod s důrazem na specifické potřeby neziskové organizace. Srovnání je provedeno z hlediska uživatele a klade důraz na dostupné množství úložného prostoru, možnosti sdílení, editace a další kritéria. Co se popisu jednotlivých systémů týče, splňuje práce vymezené zadání. Cílem práce však bylo stanovit nejvhodnější systém pro potřeby dané organizace. Zda byl tento cíl naplněn, je do značné míry diskutabilní, především vzhledem ke způsobu měření, který byl za daným účelem zvolen. Nepříznivý dojem, který zvolený postup vzbuzuje, navíc umocňuje způsob, jakým jsou výsledky prezentovány. Opakované užití "I believe, I assume, I suppose, can be assumed, was probably caused by" budí dojem, že jde o subjektivní prezentaci nepříliš spolehlivých výsledků i z pohledu autora samotného. Po stránce jazykové se jeví jako nejvíce problematické nesprávné užívání či vynechávání členů, chyby ve shodě podmětu s přísudkem a občasné chyby v pravopise. Práce je však členěna logicky a působí uceleným dojmem. Co se použití literatury týče, vystačí si autor práce s velmi omezenými zdroji. Odkazuje se především na zdroje související přímo se službami, které hodnotí, a materiály neziskové organizace IAESTE LC Brno, jejíž projekt iKariera sloužil k porovnání efektivity jednotlivých cloudových řešení. Daná problematika by si zasloužila důkladnější zpracování, podložené rozsáhlejším studiem literatury a především volbou adekvátní metody měření. Navzdory všem výhradám však práce splňuje nezbytná kritéria bakalářské práce a lze ji doporučit k obhajobě.

Navrhovaná známka
D
Body
67

Otázky

eVSKP id 84550