OVČAČÍK, M. Návrh konkurenční strategie firmy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2009.

Posudky

Posudek vedoucího

Chalupský, Vladimír

Předložená diplomová práce se zabývá aktuální problematikou návrhu konkurenční strategie firmy. Teoretická část obsahuje vybrané poznatky z oblasti strategického řízení a marketingu, výběr literatury je ovšem poměrně omezený. V analytické části autor pracuje s primárním výzkumem, založeným na dotazování vybraného spektra zákazníků firmy a uživatelů produktu EPS. Tento přístup je - vzhledem k zaměření práce a jejímu cíli - velmi vhodný. Interpretace výsledků je však poměrně omezená, takto získané údaje by si zasloužily podrobnější analýzu. Kladem návrhové části je variantnost - autor doporučuje celou řadu opatření, návrhy jsou však nedostatečně propracované, chybí jim například hlubší zdůvodnění ekonomických, organizačních, personálních apod. nároků na jejich realizaci.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Odborná úroveň navrhované části D Předložená diplomová práce se zabývá aktuální problematikou návrhu konkurenční strategie firmy.
Přínos a praktické využití návrhu D Autor svými návrhy vygeneroval řadu možností - toto považuji za přednost práce. Nedostatkem návrhů je jejich nepropracovanost - zde bych uvítal daleko podrobnější úvahy o ekonomických, organizačních, personálních ...atd. aspektech navrhovaných opatření.
Iniciativa a samostatnost při zpracování C Diplomant projevil poměrně značnou část iniciativy v samotném závěru tvorby práce, v průběhu prací na analýze a na návrzích svůj zájem o spolupráci projevoval pouze sporadicky.
Práce s literaturou (citace), přehled literatury dle normy ČSN ISO 690 B Seznam použité literatury je poměrně skromný. Autor nicméně dokázal najít pro teoretickou část své práce řadu podstatných argumentů a poznatků, ne vždy ale dokázal tyto teoretické poznatky skloubit s praktickou částí.
Formální uspořádání a úprava (text, grafy, tabulky) a odborná jazyková úroveň B Standardní úprava, z hlediska odborné jazykové úrovně by bylo vhodnější některé pasáže podrobněji okomentovat (viz např. kap. 6). V celé práci je řada gramatických chyb typu: "Navrhuji prostřednictví Sdružení...., která zveřejňuje výsledky měření..."
Splnění cíle a rozsahu zadání B Cíle zadání jsou v zásadě splněny, rozsah odpovídá požadavkům. Pro úplné splnění cílů by bylo vhodné věnovat daleko větší pozornost diskusi, zaměřené na konkurenční strategii firmy a na možná odvedná opatření konkurentů, jakož i na důsledky/dopady navrhovaných opatření pro udržení konkurenční pozice firmy.
Úroveň zpracování analytické části (zpracování podkladů a vstupních dat, použité metody) C Analytická část je zpracována s rozdílnou úrovní - některé části snesou přísná kriteria pro posouzení, jiné části jsou méně propracované - sem patří např. pojednání o metodách a postupu samotného výzkumu v části 8.1 a 8.2 - zde by bylo možné očekávat daleko podrobnější interpretaci výsledků.
Úroveň zpracování teoretické části (poznatky získané studiem) C
Navrhovaná známka
C

Otázky

Posudek oponenta

Němcová, Ivana

Navrhovaná známka
B

eVSKP id 23311