ŠIŠÁK, D. Rozbor ztrát malých asynchronních motorů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Mach, Martin

Student se v bakalářské práci zabývá rozborem ztrát malých asynchronních motorů. V rámci řešení práce provedl podle výkresové dokumentace a literatury o stavbě elektrických strojů analytický výpočet ztrát jednoho konkrétního stroje. Dále provedl výpočet tohoto stroje pomocí nástroje RMxprt, který je součástí programu Maxwell. Na tomto motoru rovněž provedl laboratorní měření a rozbor ztrát. Výsledky získané všemi třemi způsoby jsou v práci porovnány. Dále provedl laboratorní měření a rozbor ztrát na dvou dalších malých asynchronních motorech s různým jmenovitým výkonem. Výsledky rozboru ztrát všech tří motorů jsou v práci porovnány. Student pracoval samostatně a iniciativně, postup práce konzultoval s vedoucím. Bakalářská práce splňuje všechny body zadání.

Navrhovaná známka
A
Body
100

Posudek oponenta

Cipín, Radoslav

Student se v bakalářské práci zabývá rozborem ztrát malých asynchronních strojů. Práce je rozdělena do desíti kapitol včetně úvodu a závěru. V jednotlivých kapitol se autor postupně zabývá rozborem konstrukce asynchronních strojů, analytickým a numerickým výpočtem jejich ztrát a v neposlední řadě i jejich praktickým měřením. Hlavním nedostatkem práce je nedostatečná diskuze vypočtených a změřených výsledků, viz kapitoly 7 a 8, kde jsou uvedeny pouze tabulky a grafy, které sami o sobě o ničem nevypovídají. Z hlediska formálního zpracování je práce psána velmi pozorně bez závažnějších gramatických chyb. Jejím hlavním, nedostatkem je, že v celém textu chybí odkazy na veškeré obrázky a tabulky. Zadání bakalářské práce bylo splněno a práci doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
A
Body
90

Otázky

eVSKP id 84281