KUPKA, L. Molekulární komunikace v nano-sítích s využitím difúzního procesu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Hošek, Jiří

Bakalářská práce se zaměřuje na problematiku komunikací v nano-síťích s využitím difúzního šíření molekul a elektromagnetických pulzů. Problematika komunikace v nano-sítích je novým oborem, který představuje velký potenciál. Student Lukáš Kupka pracoval po celou dobu velmi svědomitě. Na základě pravidelných konzultací zapracoval veškeré připomínky a výsledkem je tak bakalářská práce, která poskytuje srovnání komunikace v nano-sítích s využitím simulačních nástrojů N3Sim a NS-3. Vytvořené simulační scénáře jsou velmi dobře popsány, kdy student provedl detailní srovnání použitých simulačních nástrojů i rozdílů mezi komunikací na základě difúzního šíření a elektromagnetických pulzů. V průběhu vypracování student sám přicházel s možnými způsoby řešení vzniklých problémů a prokázal tak velkou míru samostatnosti. Předložená bakalářská práce je jak po formální tak po odborné stránce na velmi dobré úrovni a jen dokládá pečlivý přístup studenta k vypracování této práce. Práci navrhuji k obhajobě a hodnotím stupněm A / 98 bodů.

Navrhovaná známka
A
Body
98

Posudek oponenta

Mašek, Pavel

Bakalářská práce studenta Lukáše Kupky se zabývá problematikou molekulární komunikace v nano-síťích s využitím difúzního procesu. V teoretické části práce jsou uvedeny principy molekulární komunikace a je také nastíněno možné využití tohoto netradičního způsobu komunikace v praxi. Dále je proveden popis dostupných simulátorů pro molekulární komunikaci, kdy byly využity simulátory N3Sim a NS-3 (Network Simulator 3). Popis je proveden detailně se zaměřením na důležité části obou simulátorů. Vyzdvihnout musím velmi dobrou kvalitu zpracování praktické části práce, kdy student provedl velké množství simulací a také detailní porovnání simulačních scénářů s využitím difúzního šíření molekul v případě simulátoru N3Sim a elektromagnetických pulzů v případě simulátoru NS-3. Veškeré výsledky jsou přehledně zpracovány a okomentovány. Ocenit musím také použití nástroje Pgfplot, s jehož využitím vypadají výsledné grafy velmi dobře. Po formální stránce obsahuje práce pouze minimum gramatických chyb a překlepů což jen dokládá vysokou kvalitu této bakalářské práce. Na základě výše zmíněných informací hodnotím práci stupněm A / 97 bodů a doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
A
Body
97

Otázky

eVSKP id 85224