JAKOUBEK, P. Využití polarizačního multiplexu v optických přístupových sítích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Šifta, Radim

Student se v bakalářské práci věnoval problematice polarizačního multiplexu v optických přístupových sítích. Práce byla splněna dle zadání a to jak po teoretické, tak po praktické stránce. Student byl v průběhu řešení práce velice aktivní a pravidelně využíval konzultací. Pracoval samostatně a vždy se snažil k daným termínům plnit zadané části. Z hlediska formálního zpracování mám jen drobné výhrady ke kvalitě některých obrázků a neodborného vyjadřování. Celkově jsem byl s prací studenta spokojen a hodnotím jej stupněm A, 90 bodů.

Navrhovaná známka
A
Body
90

Posudek oponenta

Čučka, Milan

Předložená práce studenta Petra Jakoubka na téma „Využití polarizačního multiplexu v optických přístupových sítích“ se zabývala z valné části teoretickým a matematickým popisem problematiky polarizačního multiplexu a souvisejících přenosových technologií. V praktické části bylo provedeno měření v termokomoře na ústavu Telekomunikací FEKT VUT a provedeny simulace v programu VPI photonics. Ke splnění zadání a odborné úrovni práce nemám přípomínek. Ohledně logické struktury práce bych doporučil zejména kapitolu 2.2 rozdělit pro větší přehlednost do podkapitol. V celé práci je využito několik způsobů vyjadřování problematiky, a proto je práce hůře čitelná. V celé práci by měl být použit pouze trpný rod. Dále v kapitole 5.3 bych navrhoval nejdříve vypsat jednotlivé prvky polarizačního multiplexu do odrážek a poté popisovat například v podkapitolách. Práce je rovněž zatížena typografickými chybami, počínaje nesprávným ukončováním některých odrážek (str. 22), špatným a nepřehledným zápisem vzorců (str. 39) a také sníženou kvalitou některých obrázků se ztíženou čitelností jejich textové části (obr. 1.2, 2.2, 3.2, 3.3). Závěrem je třeba uvést, že teoretický rozbor problematiky je zbytečně rozsáhlý a energie měla být raději věnována do měření nebo simulací. I přes všechny tyto připomínky musím uvést, že je práce na velmi vysoké úrovni a neobsahuje takřka žádné překlepy a gramatické chyby. Práci doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
B
Body
83

Otázky

eVSKP id 85274