JÉGROVÁ, E. Implementace kryptografických primitiv [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Ležák, Petr

Studentka implementovala blokové šifry DES, 3DES, Blowfish a hešovací funkce SHA-3 a Tiger. Dané implementace byly pomalejší než nativní implementace v Javě, avšak částečně bych to přisoudil režii Javy, proto je považuji za zdařilé. V případě SHA-3 je však implementace dosti neefektivní. Studentka danou funkcionalitu také pokryla automatizovanými testy. Oceňuji velké množství odvedené práce. Vlastní bakalářská práce mi však nepřipadá nejlepší, teorii považuji za dostatečnou, avšak v popisu implementace mi chybí konkrétní algoritmy využité v implementaci. Například algoritmus výpočtu šifry DES se výrazně liší od specifikace kvůli optimalizaci na rychlost, avšak v práci není popsaný. Práci celkově hodnotím C/75 bodů.

Navrhovaná známka
C
Body
75

Posudek oponenta

Fujdiak, Radek

Předložená práce „Implementace Kryptografických Primitiv“ je po formální stránce zpracována dobře, obsahuje pouze drobné překlepy a nedostatky (například str. 32, kde text vybočuje z bloku). Velice kladně hodnotím práci s aktuální, kvalitní a odbornou literaturou. K odborné části mám jen drobné výtky, například v úvodu, kdy autorka mluví o algoritmu DES, který bych nepovažoval již za moderní algoritmus, dále pak k výsledkům, kdy není popsáno, zda daná knihovna se skutečně soustředí na optimalizaci pro rychlost (jsou i například paměťově optimalizované knihovny, u kterých má větší význam měření velikosti užité paměti atd.), dále by bylo dobré porovnat výsledky i s dalšími implementacemi (dostupnými). Drobnou výtku mám také k nejednoznačnému rozlišení, co je autorčin skutečný přínos a co je tedy ještě převzatá práce.

Navrhovaná známka
C
Body
70

Otázky

eVSKP id 85263