BEDNÁŘ, V. Měření komunikačního zpoždění v IP sítích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Komosný, Dan

Student zadání splnil bez výhrad. Zhotovený systém je dostupný on-line na webovém serveru provozovaném studentem. Správná funkčnost systému byla ověřena. Anglický abstrakt není dobře zpracován. Formální úprava práce je dobrá. V práci jsou gramatické chyby. Technické vyjadřování studenta je slabší a někdy nejednoznačné. Aktivita studenta byla velmi dobrá.

Navrhovaná známka
C
Body
75

Posudek oponenta

Vrba, Kamil

Student Vít Bednář měl za úkol seznámit se s metodami měření komunikačního zpoždění v IP sítích. Nejprve velmi stručně popsal kde v přenosových sítích a do nich začleněných zařízeních zpoždění může vznikat. Zpoždění lze však v části přenosového systému vyjádřit i matematicky v závislosti na typu a délce vedení a to v práci postrádám. Následuje výčet protokolů, jako jsou např. protokoly ICMP, ARP, či TCP a UDP které jsou použitelné pro diagnostické účely. Vlastní část práce pak popisuje známé prostředky pro určení komunikačního zpoždění v IP sítích jako je program PING, ARPING, HPING. Pro zájemce o měření zpoždění různými metodami student připravil původní webovou aplikaci. Provedl pak řadu měření zpoždění v konkrétních sítích a sledoval kolísání zpoždění během 24 hodin. Bohužel student se spokojil pouze s konstatováním, že nejmenší zpoždění bylo změřeno metodou PINK a největší pak pomocí UDP. Protože rozdíly v měření jsou o více než 100%, očekával bych, že se student zamyslí nad tím, který výsledek je vlastně správný anebo čím tato skutečnost může být způsobena.

Navrhovaná známka
C
Body
75

Otázky

eVSKP id 85199