NAJMAN, J. Aplikace SLAM algoritmů pro vozidlo s čtyřmi řízenými koly [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Grepl, Robert

Student pracoval velmi samostatně a při řešení práce se musel zabývat řadou problémů, které nesouvisí se zadáním, ale se zprovozněním testovacího vozidla. Zvládl se poměrně rychle zorientovat v rozsáhlé oblasti mobilní robotiky a dosáhl, podle mého názoru, zajímavých výsledků.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Krejsa, Jiří

Pan Najman se ve své práci zabývá problematikou Simultánní lokalizace a mapování. Výhrady mám již k zadání práce, které je podle mého názoru rozsahem určeno spíše pro skupinu studentů, například jeden z podbodů cíle tři, implementace pro řešení v reálném čase, je časově velmi náročný. Autor v práci stručně představuje základní princip SLAM, věnuje se dostupným softwarovým nástrojům a použitelným snímačům. Pro vlastní aplikaci pak používá software třetí strany – CAS toolbox pro Matlab. Volba Matlabu jako hlavního nástroje je k diskusi, pro prototypování je to nástroj výborný, pro nasazení SLAM na reálném robotu existují i vhodnější nástroje. Srovnání a výběru senzorů je věnována kapitola 4, ta je zpracována pečlivě a může být přínosná pro další vývoj v oblasti navigace mobilních robotů. Kapitola 6, která by měla představovat vyvrcholení celé práce, je velmi stručná, obsahuje některé velmi neurčité formulace (např. „přidání několika mechanismů pro prevenci náhodných chyb“, nebo „elipsa nejistoty polohy“) . SLAM není jen o určení polohy robotu, ale také o vytvoření mapy. V práci není uvedeno, jak je vlastně mapa reprezentována (!), nejsou ani zmíněny některé podstatné problémy u tvorby mapy a jejich řešení (například uzavření smyčky - loop closure). Ačkoliv z předchozích řádků může recenze práce vyznít jako velmi kritická, vzhledem k vlastním zkušenostem z dané oblasti jsem přesvědčen, že student odvedl velké množství práce, a dotáhl realizaci k reálným výsledkům, což považuji na diplomovou práci za výsledek výborný. Práci proto doporučuji k obhajobě, a při uspokojivém zodpovězení dotazů ji hodnotím známkou výborně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 80350