VALSA, V. Použití strukturální metody pro rozpoznávání objektů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Šťastný, Jiří

Diplomant vytvořil funkční aplikaci pro rozpoznávání objektů na bázi deformačních gramatik. Přínosná je zejména implementace generátoru deformačních gramatik na základě vytvořeného popisu objektu. Rezervy jsou v návrhu primitiv pro popis objektů. Vzhledem k obtížnosti zadaného tématu lze považovat požadavky zadání celkově za velmi dobře vyřešené.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Heriban, Pavel

Předložená práce se zabývá problematikou rozpoznávání objektů v obraze. V úvodní části je stručně popsán obecný postup zpracování obrazu při rozpoznávání objektů, včetně uvedení základů použité teorie. Další část práce se věnuje deformačním gramatikám, včetně jejich tvorby demonstrované na příkladech vzorů rozpoznávaných objektů. Následující části práce se věnují aplikaci pro rozpoznávání objektů, možnostem automatizace a testování vytvořené aplikace. V části věnované hodnocení testování není na první pohled jasné, který řádek tabulky patří kterému objektu v obraze. Vhodné by bylo v práci uvést také zpracované obrazy s detekovanými hranami. Za kritickou část postupu rozpoznávání objektů je v práci označen algoritmus přiřazení primitiv nalezeným hranám. Asi se mu měl autor věnovat více, protože použitý postup se jeví jako značně nepřesný. Např. chybějící primitiva C (horní vodorovná čára) v pátém řádku tabulky 7.5 v popisu levého dolního objektu na obr. 7.4. Snad nejhorší (a neakceptovatelný) je čtyřprvkový kód na druhém řádku tabulky 7.6 patřící pravému hornímu objektu na obr. 7.5. Totéž platí pro popis vnějšího obrysu na pátém řádku a levý dolní objekt (stejná tabulka a obrázek). Po formální stránce je předložená práce na velmi dobré úrovni. Vložené zdrojové kódy mohly být lépe (typ písma, odsazení) odlišeny od textu práce.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 80440