MALÍK, P. Transparentní polykrystalické keramiky pro balistické a vysokoteplotní aplikace [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Trunec, Martin

Diplomová práce Bc. Petra Malíka byla zaměřena na přípravu velkých a tvarově složitých dílů z vysoce transparentní keramiky na bázi oxidu hlinitého. Tato práce byla součástí širšího výzkumu vedoucího diplomové práce v oblasti transparentních keramik, a proto navazovala na již dosažené výsledky, které doplňovala a dále rozvíjela. Student přistoupil k vypracování práce aktivně, pracoval samostatně a dosáhl výsledky na světové úrovni, např. dosažená transparentnost je nejvyšší, jaká byla doposud publikována. Záběr práce byl velmi rozsáhlý, od optimalizece sušení keramických gelů přes mechanické vlastnosti keramiky až po optické vlastnosti. To vyžadovalo od studenta značné úsilí při teoretickém zvládnutí všech těchto oblastí. Předložená práce je na dobré úrovni, s přehlednou strukturou a dobře formulovanými závěry. Předloženou diplomovou práci považuji za kvalitní a hodnotím ji známkou A/výborně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Pouchlý, Václav

Předložená diplomová práce Bc. Petra Malíka je zaměřena na technologii přípravy transparentní polykrystalické keramiky na bázi Al2O3. Práce obsahuje rozsáhlou rešeršní část popisující současnou problematiku přípravy transparentní keramiky spolu s přehledem současně používaných materiálů a popisem interakce elektromagnetického vlnění s materiálem. V praktické části student řeší složitou přípravu objemových keramických polotovarů ve tvaru disku (až 100mm) a kulového vrchlíku pomocí gel castingu. Experimentální část diplomové práce se zabývá převážně problematickým odléváním, gelací a sušením, jež je nakonec v práci vyřešeno úpravou odlévací formy a změnou podmínek sušení. Tyto úpravy ve výsledku vedou k přípravě objemných transparentních těles. Na vyrobených keramických tělesech jsou změřeny mechanické a optické vlastnosti, jež jsou porovnatelné, nebo vyšší než udává odborná literatura. Práce bohužel obsahuje menší množství nepřesností, nenavazujících souvětí, chybné citace apod. Tyto nepřesnosti jsou však u takto rozsáhlé práce samozřejmé a nesnižují kvalitu práce. Práce jako celek je na vysoké úrovni a proto ji hodnotím známkou A/výborně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 80330