KABAROVÁ, A. Hluková analýza zvukových signálů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Schimmel, Jiří

Téma bakalářské práce studentce příliš nevyhovovalo, ale snažila se o pochopení problematiky a samostatnou realizaci funkcí pro Matlab. Nakonec byla ale většina kódu převzata od jiných autorů nebo přepracována vedoucím bakalářské práce. Zcela samostatně studentka realizovala funkce pro obsluhu grafického uživatelského rozhraní, bohužel ale některé funkce pro implementaci jednotlivých kroků procesu měření hluků vložila do m-file pro obsluhu grafického rozhraní, místo toho, aby je nechala samostatně a z funkcí rozhraní je pouze volala. Zadání bylo splněno, ale aplikace nedává správné výsledky. Důvod, proč se vypočtené hodnoty hladin značně liší od hladin změřených zvukoměrem XL2, se nepodařilo do termínu odevzdání bakalářské práce odhalit ani vedoucímu práce. Z toho důvodu bylo zbytečné aplikaci testovat na více záznamech hluku. Text bakalářské práce je poměrně krátký, text teoretického úvodu je převzatý, i když řádně citovaný. Některé obrázky jsou skenované, grafy časových průběhů by měly být větší.

Navrhovaná známka
D
Body
65

Posudek oponenta

Mach, Václav

Bakalářská práce se zabývá problematikou měření hluku a jejím cílem je vytvoření funkcí pro Matlab pro zpracování naměřených zvukových dat. Teoretická část popisuje stručně a výstižně měření hluku a s ním spojené teoretické základy o fyzikální podstatě zvuku. Práce se opírá pouze o česky psanou odbornou literaturu. Škoda, že studentka nevyužila taky cizojazyčné zdroje. Praktická část popisuje realizaci zdrojového kódu pro zpracování nahraných zvukových souborů. Část zdrojových kódů studentka převzala z internetu nebo od vedoucího práce, její vlastní kód je v řádu desítek řádků zdrojového kódu. Po formální stránce má práce dobrou gramatickou úroveň. Vyskytuje se zde však mnoho typografických prohřešků (jednotky psané kurzívou, nedodržení okrajů stránky, popis tabulky pod tabulkou atd.). V práci jsou převzata i relativně jednoduchá schémata, která by šla jednoduše překreslit. Vykreslené grafy jsou velmi malé a nezřetelné; všechny obrázky jsou v rastrovém formátu, vhodnější by byl vektorový. Hodnoty z tabulky 4.1 se stěžejními výsledky práce by bylo vhodné zobrazit graficky pro lepší názornost. Zadání práce bylo splněno. Čas ušetřený využitím cizích zdrojových kódů však mohla studentka využít pro více experimentálních měření k důkladnějšímu srovnání realizovaného kódu s profesionálním měřicím přístrojem (v práci porovnává pouze jednu nahrávku). Dále bych uvítal rozsáhlejší diskusi nad možnostmi optimalizace algoritmů.

Navrhovaná známka
D
Body
68

Otázky

eVSKP id 85400