ALBERT, M. Měřicí ústředna [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Šteffan, Pavel

Student Albert Matej vypracoval bakalářskou práci s názvem „Měřicí ústředna“. Cílem práce bylo navrhnout jednoduchou měřicí ústřednu vhodnou pro měření teploty, vlhkosti a dalších veličin, a to až pro 255 bezdrátových měřicích bodů. Student se do řešení vybraného úkolu zpočátku zapojil iniciativně a samostatně, bohužel výsledné řešení vznikalo až na poslední chvíli. Vzniklé problémy student konzultoval. Po formální stránce práce obsahuje velké množství překlepů a gramatických chyb. Na písemném projevu je opět patrný nedostatek času, který student práci věnoval. Navržené řešení je ale přínosné, kladně hodnotím velmi nízkou cenu výsledné měřicí ústředny. Student prokázal své odborné znalosti, dostatečně citoval použitou literaturu. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem práci doporučuji k obhajobě a hodnotím stupněm C.

Navrhovaná známka
C
Body
70

Posudek oponenta

Šandera, Josef

Řešitel měl za úkol navrhnout a realizovat měřící ústřednu pro měření teploty, vlhkosti a atmosférického tlaku. Měřená data se mají zobrazovat přes webové rozhraní, nebo na lokálním displeji. Snímače musí být bezdrátové s vlastním bateriovým napájením.Systém musí obsluhovat nejméně deset měřících bodů. Teoretická část práce obsahuje popis používaných komunikačních protokolů, stručný popis principů senzorů teploty, vlhkosti a tlaku, a popis současných vývojových platforem, které připadají při návrhu k použití. Bylo navrženo řešení za použítí moderních obvodových prostředků, což vedlo k tomu, realizované zařízení je velice jednoduché a splňuje požadavky zadání. Součástí řešení je i rozbor programového řešení a volba vhodné koncepce ovládání. Z práce je patrno, že řešitel má značný přehled o navrhované problematice. Formální zpracování práce je na průměrné úrovni, s formálními chybami které např. jsou - neobvykle malý popis u obrázků, někde chybí mezery před závorkami a z nepochopitelných důvodů je označení obrázků v textu s velkým písmenem. Po přečtení práce není jednoznačně patrno, jak autor realizoval měřící ústřednu. Bylo realizováno pouze bezdrátové měření teploty a vlhkosti, zcela chybí měření tlaku. I přes tyto okolnosti se jedná o zdařilý návrh, který svou jednoduchostí najde široké uplatnění. Vzhledem k uvedeným skutečnostem navrhuji přijmout práci k obhajobě s bodovým ohodnocením 85 bodů.

Navrhovaná známka
B
Body
85

Otázky

eVSKP id 85918