CHYTIL, L. Zesilovač 5.1 [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Šteffan, Pavel

Student Lukáš Chytil vypracoval bakalářskou práci s názvem „Zesilovač 5.1“. Cílem práce bylo navrhnout novou elektroniku do stávající nefunkční repro sestavy 5.1 s možnosti dálkového BlueTooth ovládání. Podstatnou část řešení student věnoval právě návrhu zesilovače, provedl obsáhlou rešerši možného řešení a na jejím základě vybral použité obvody. Student se do řešení vybrané problematiky zapojil iniciativně a samostatně. K řešení práce přistupoval zodpovědně, vzniklé problémy student konzultoval a navrhoval jejich možné řešení. Na písemném projevu je patrný nedostatek času, student většinu času věnoval samotné realizaci zesilovače. Kladně hodnotím možnost řízení reprosoustavy pomoci aplikace pro platformu Android. Student odvedl velké množství práce, prokázal své odborné znalosti, dostatečně citoval použitou literaturu. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem práci doporučuji k obhajobě a hodnotím stupněm B velmi dobře.

Navrhovaná známka
B
Body
80

Posudek oponenta

Háze, Jiří

Student se rozhodl realizovat praktické téma BP a tím je návrh a realizace zesilovače pro vícekanálovou reproduktorovou soustavu. Z hlediska výsledku a splnění zadání vidím drobný rozpor, neboť student v závěru popisuje osazování DPS pro zesilovač, nicméně fotografie hotového výrobku v textu práce není uvedena, stejně jako výsledky praktických testů. Z odborného hlediska je práce logicky členěna, postup návrhu je rozdělen vhodně do kapitol. Orientaci trochu ztěžuje fakt, že drtivá většina schémat vč. hlavního schématu a blokového schématu jsou v příloze. Mám velkou výtku k úvodnímu teoretickému rozboru. Student se zaměřil pouze na problematiku filtrů, čekal bych i rozbor zesilovačů, které jsou dostupné na trhu. Zejména ale má výtka směřuje k obrovským chybám v kap. 1.3. Na str. 17 je jedno ze základních schémat vnitřního zapojení operačního zesilovače a nikoli náhradní schéma, jak uvádí popisek obrázku. Na str. 18 jsou otočené popisky obou obrázků, navíc výpočet zesílení invertujícího zapojení v textu nad obrázky je opět chybný. Na str. 19 student uvádí, že rychlost přeběhu je anglicky Slow rate.... Vrchol všeho je výčet parametrů operačních zesilovačů, který se smrštil jen na parametr rychlosti přeběhu a kmitočtovou závislost. Po formální stránce je práce pěkně napsaná, je přehledná a kapitoly na sebe logicky navazují. V textu se má ale používat trpný tvar vět, aproximace filtru je Cauerova, občas se objevují zkratky na začátku věty, což není správně. I přes uvedené výtky navrhuji práci k obhajobě a hodnotím ji stupněm D.

Navrhovaná známka
D
Body
65

Otázky

eVSKP id 85923