POSPÍŠIL, P. Návrh a optimalizace obchodní strategie na finančních trzích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Budík, Jan

Student v bakalářské práci navrhuje a optimalizuje obchodní strategii používanou na finančních trzích.Cílem práce je nastudování technické analýzy a vytvoření profitabilní investiční strategie pro obchodování na měnovém páru EUR/USD. Volbu tohoto měnového páru vidím jako vhodnou z důvodu velkého zájmu veřejnosti a dostatečně velké likvidity a volatility potřebné pro aplikaci krátkodobých trendových strategií. Student v práci také aplikoval optimalizační metody zvyšující ziskovost strategií a metodu out of sample zvyšující robustnost parametrů obchodních pravidel. Prací prokázal své bakalářské schopnosti a doporučuji mu udělit titul bakalář. Jak velký kapitál jste schopen řídit navrženou strategií?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů A
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Praktická využitelnost výsledků A
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň A
Práce s informačními zdroji, včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Slatinský, Miroslav

Student se v bakalářské práci zabývá návrhem a optimalizací obchodní strategie na finančních trzích. Při vývoji systému zkoumá a kombinuje technické indikátory, které ve vlastním návrhu následně aplikuje. Z důvodu vysoké likvidity byl použit měnový pár EUR/USD, s čímž souhlasím. Navržená strategie vykazuje ziskovost jak v in sample analýze, kdy se jedná o časový úsek, na kterém byla optimalizována, tak i v tzv. out of sample analýze, jejíž použitelnost a stabilitu potvrzují. Dosažené výsledky testování jsou uvedeny v závěru návrhové části a objektivně tak profitabilitu hodnotí. Bakalářská práce má logickou strukturu a splňuje veškeré aspekty na závěrečnou práci tohoto typu. Celkově lze tuto práci označit za velmi dobrou, a proto ji doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů A
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Praktická využitelnost výsledků A
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň A
Práce s informačními zdroji B
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 85900