HLAVÁČEK, T. Diagnostika vibrací elektrických strojů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Janda, Marcel

Student se zabýval problematikou analýzy vibrací elektrických strojů. Konkrétně ve spolupráci s firmou Siemens posuzoval vliv nevyvážení přípojných zařízení na vibrace asynchronního stroje. V rámci této práce musel nastudovat velké množství informací, které se neslučují se studijním programem, a provedl velké množství měření. Dále musel provést časově náročnou analýzu velkého množství dat. Kladně hodnotím to, že dosažené výsledky budou použity v průmyslu. Celkově student zvládl danou problematiku relativně dobře, pečlivě pracoval s literaturou a pravidelně docházel na konzultace.

Navrhovaná známka
B
Body
85

Posudek oponenta

Hájek, Vítězslav

Tema diplomové práce pana Bc. Tomáše Hlaváčka je vysloveně motivováno potřebami podniku Siemens Mohelnice. Trutro skutečnost diplomant několikrát v práci uvádí. V závěru je psáno, že praktická část práce přímo řeší problematiku ve firmě Siemens Mohelnice. Proto se domnívám, že oponentem práce měl být někdo z podniku Siemens Mohelnice, který by mohl zhodnotit, zda práce splnila jejich očekávání. Za svou osobu mohu pouze hodnotit teoretickou část a to ještě pokud jde o elektrické stroje (část 3. Konstrukce strojů). V přehledu elektrických strojů autor uvádí, kde se všude používají stejnosměrná dynama, ale zapomněl na to, že největší použití stejnosměrných strojů vůbec je v automobilech, i když ne samozřejmě zrovna dynam ale motorů a motorků. Také popis asynchronních strojů není úplně správný a stejně tak popis vzniku točivého magnetického pole v trojfázovém vinutí , napájeném trojfázovým proudem. Ostatní popis , např. zdroje vibrací atd. se jeví docela věrohodně. Těžištěm práce je zřejmě experimntální část, obsahující spoustu měření. Na první pohled rovněž vypadá docela dobře takže si myslím, že práce splnila svůj účel. Diplomová práce má dobrou grafickou a až na malé výjimky i textovou úroveň Podle mého názoru splňuje požadavky zadání, takže ji mohu doporučit k obhajobě.

Navrhovaná známka
B
Body
83

Otázky

eVSKP id 85729