DVOŘÁK, T. Elektrické vlastnosti kompozitních materiálů s mikročásticemi a nanočásticemi [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Hudec, Jiří

Student navazoval na předešlý výzkum kompozitních materiálů s různým procentním plněním nanočásticemi. Zabýval se výrobou vzorků na bázi epoxidové pryskyřice, kterou obohacoval o mikročástice oxidu křemičitého v množství 0,5; 1 a 2 hmotnostních procent. U těchto vzorků poté měřil rezistivitu, permitivitu a ztrátový činitel a změřené výsledky poté porovnával s výsledky předešlých měření. Bylo zjištěno, že dotováním epoxidové pryskyřice nanočásticemi, se dosáhlo zlepšení elektrických vlastností výsledného kompozitu. Cílem této práce bylo zjistit, jestli a jaký je vliv mikročástic na výsledný materiál v porovnání s nanočásticemi. U vzorků obsahujících mikročástice došlo ke srovnatelnému zlepšení sledovaných elektrických vlastností již při nižším procentním plnění. Student se již od počátku sám aktivně zajímal o danou problematiku, svědomitě plnil zadané úkoly a pravidelně chodil na konzultace. Přístup studenta hodnotím velmi dobře.

Navrhovaná známka
A
Body
90

Posudek oponenta

Polsterová, Helena

Ve své bakalářské práci se p. Tomáš Dvořák zabývá problematikou měření elektrických vlastností vzorků epoxidové licí pryskyřice plněných nanočásticemi a mikročásticemi oxidu křemičitého. Bakalářská práce je přehledně členěna. V teoretické části se student zabývá problematikou kompozitních materiálů, nanokompozitů a nanotechnologií. Dále se zaměřil na popis elektrických vlastností, které se obvykle na dielektrických materiálech zjišťují. V experimentální části popisuje student výrobu vzorků materiálů plněných nanočásticemi a mikročásticemi a dále měření vybraných elektrických vlastností. Naměřené hodnoty jsou prezentovány formou do přehledných tabulek a grafických závislostí. Student dobře orientuje ve zvolené problematice. Bakalářská práce je po obsahové i formální stránce je práce na dobré úrovni. Pan Tomáš Dvořák splnil dané zadání bakalářské práce, jeho práci doporučuji tedy k obhajobě.

Navrhovaná známka
A
Body
90

Otázky

eVSKP id 85756