BLAŽÍK, P. Vodou rozpustná jádra pro hliníkové slitiny a jejich vliv na povrchovou jakost odlitků [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Kaňa, Václav

Cílem diplomové práce s názvem „Vodou rozpustná jádra pro hliníkové slitiny a jejich vliv na povrchovou jakost odlitků“ bylo odlít sérii zkušebních odlitků s proměnnou tloušťkou stěny a následně provést metalografické hodnocení povrchů, které byly ve styku se solným jádrem za účelem zjištění případné interakce tekutého kovu s materiálem solného jádra. Student si při zpracování této diplomové práce počínal velmi aktivně, pracoval samostatně a pečlivě . I přes nedostatek odborné literatury zabývající se danou problematikou nakonec úspěšně sepsal teoretickou část popisující problematiku výroby a použití solných jader při technologií lití Al slitin do keramických skořepin. V praktické části provedl dvě série experimentů a vlastnoručně pak z těchto odlitků zhotovil poměrně značné množství metalografických výbrusů, které následně vyhodnotil. Ze získaných dat pak sestavil závislost popisující vliv tloušťky solného jádra na hloubce ovlivněné vrstvy na povrchu odlitku. Tato problematiky by si zasloužila hlubší zkoumání, které však již z časových důvodů nebylo možno v této diplomové práci provést. Tuto diplomovou práci hodnotím jak po odborné tak i po jazykové a stylistické stránce jako velmi dobrou a doporučuji ji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Tomek, Ladislav

Předložená diplomová práce pana Bc. Petra Blažíka s názvem „Vodou rozpustná jádra pro hliníkové slitiny a jejich vliv na povrchovou jakost odlitků“ si dle samotného zadání klade za cíl odlít sérii zkušebních odlitků s proměnnou tloušťkou stěny a následně provést měření drsnosti povrchů odlitků, které byly ve styku se solným jádrem. Dalším z definovaných cílů bylo provést metalografická pozorování těchto povrchů s vyhodnocením případné interakce tekutého kovu s materiálem solných jáder. Pokud se týká analýz interakcí a vlivu typu modifikace eutektika hliníkových slitin, tak byl tento cíl bezpochyby naplněn. Naopak tomu je s měřením drsnosti povrchů, práce tuto problematiku vůbec nezmiňuje. Je nutno podotknout, že pokud se jedná o interakce hliníkových slitin a solných jader, tak jde o problematiku prozatím ne příliš prozkoumanou, což dokazuje i absence kvalitních odborných zdrojů v teoretické části práce. Jistě by si předložená diplomová práce zasloužila navázání v podobě dalšího zkoumání, a to v hlubším a rozsáhlejším měřítku. Tuto diplomovou práci, i přes drobné nedostatky, hodnotím po odborné, jazykové a stylistické stránce jako velmi dobrou a doporučuji ji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání C
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 83617