JANKES, E. Využití řízeného naplyňování slitin Al-Si při tlakovém lití [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Roučka, Jaromír

Diplomová práce řeší praktický problém výskytu porezity v konkrétním odlitku, vyráběném ve velkých seriích tlakovým litím ve slévárně Kovolis Hedvikov. Řešení práce v provozních podmínkách je je limitováno výrobním režimem slévárny, kterému je nutno se přizpůsobit. V práci je sledován účinek standardně v této slévárně používané metody naplyňování. Byly měněny parametry naplyňování, měřen Dichte Index a výskyt dutin hodnocen pomocí RTG a na řezech odlitků. Nebyly zjištěny pozitivní výsledky naplyňování. V závěru byla navržena možná opatření. Domnívám se, že v průběhu řešení bylo možné použít některé, v práci uvedené i neuvedené, variantní metody naplyňování, možná i zjistit vliv reálně možných odchylek teplotního režimu odlévaného kovu a formy. Domnívám se, že mohla být lépe využita numerická simulace fáze tuhnutí a to zejména v kritických oblastech výskytu vad. Není uvedena žádná korelace mezi oblastmi vad a hodnotou Nyiamova kriteria. Pokud je konstatováno nevhodné proudění kovu při odlévání, bylo možné ověřit variantní řešení vtoku. Konstatuji, že diplomant pracoval v náročných provozních podmínkách a to převážně samostatně. V práci je uvedšeno mnoho aktuálních, zajímavých a odborně fundovaných literárních pramenů, získaných vlastní iniciativou diplomanta. Diplomant prokázal schopnost samostatného a iniciativního řešení odborných problémů.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Kaňa, Václav

Cílem předložené bakalářské práce s názvem „Využití řízeného naplyňování slitin Al-Si při tlakovém lití“ bylo posouzení použitelnosti a efektu řízeného naplynění. Práce je zpracována přehledně a je logicky rozčleněna do jednotlivých kapitol. Vlastní text zaujímá 60 stran. V práci je použito celkem 82 obrázků a 10 tabulek. Čerpáno bylo z celkem 16-ti literárních pramenů. Poměrně rozsáhlé jsou také přílohy práce, kde je celkem 25 příloh. Co se týká chyb, práce neobsahuje příliš zásadní odborné chyby. Ovšem pravopisných a stylistických chyb lze nalézt podstatně více. Chyby a připomínky: - v práci je opakovaně místo slovního vyjádření „vodík“ používáno označení „H2“ a to i v naprosto nesmyslných spojeních typu „atomární H2 „ apod. - str. 15 – u popisu mechanizmu přechodu vodíku do taveniny je uveden bod 4) „pohyb vodíku skrze krystalickou mřížku“. Můžete tedy vysvětlit jakou krystalickou mřížku má tavenina Al-Si? - na str. 16 jsou uvedeny dva grafy vlivu přísadových prvků na změnu rozpustnosti vodíku v Al-Si, ale nejsou uvedeny teploty pro které platí, přitom teplota má velmi významný vliv - str. 18 – v kapitolce o homogenní nukleaci je uvedeno, že může být způsobena přidáním dalších částic. Ale potom se přece již nejedná o homogenní nukleaci. - v kapitole 3. „Odplyňování slitin hliníku“ je uveden pouze jeden způsob, byť ten v praxi nejpoužívanější, a to pomocí inertních plynů. Ostatní způsoby mohly být alespoň krátce shrnuty - citace - nejsem si zcela jistý zda položky v seznamu použité literatury jsou uvedeny správně dle platných norem. A literatura [2], to ani nevíte jak se jmenuje Váš vedoucí...(Jaroslav x Jaromír) Výše uvedené chyby a připomínky nijak významně nesnižují odbornou úroveň této diplomové práce, kterou považuji za velmi dobrou a doporučuji ji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 83163