CHROMÝ, F. Analýza ekonomických dat s využitím statistických metod pro firmu Bosch Diesel s.r.o [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Michalíková, Eva

Práce se zabývá finanční analýzou vybrané společnosti s využitím základních statistických nástrojů. Práce vykazuje následující nedostatky: Pro ukazatel pohotová likvidita a rentabilita aktiv byla zvolena pro vyrovnání MNČ (metoda nejmenších čtverců), ale dle grafu 6 (resp 7) se o MNČ nejedná. V praktické části nejsou některé zvolené regresní funkce pro daná data příliš vhodné, budoucí prognózy budou zřejmě dosahovat nereálných hodnot. Nicméně tato skutečnost je v práci zmíněna. Doplňující otázky: 1. V práci se pracuje s metodou nejmenších čtverců. V čem spočívají její přednosti? 2. Byly s firmou konzultovány zjištěné závěry (například navrhované strategie řešení problémů)?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů B
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod C
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Praktická využitelnost výsledků C
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň B
Práce s informačními zdroji, včetně citací B
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Doubravský, Karel

Bakalářská práce je zpracována na téma Analýza ekonomických dat s využitím statistických metod. Cílem práce je pomocí statistických metod a metod finanční analýzy posoudit stávající situaci zvolené společnosti a predikovat její možný vývoj. Práce je zpracována na dobré úrovni. Na téma se dívá především z praktického pohledu. Práce má odpovídající strukturu a grafickou úroveň, i když obsahuje několik překlepů a chyb (např. chybné odkazy na vzorce na straně 22 a 40, chybějící počet stran v bibliografické citaci apod.). Použité metody jsou vhodně zvoleny a aplikovány. Rozsah přehledu literatury je dostačující a odpovídá typu práce. Drobnou poznámku bych měl jen k formě citování, kdy by měla být forma citování sjednocena v rámci celé práce. Z práce je patrné, že autor věnoval intenzivní přípravu k získání potřebných informací. Z tohoto důvodu doporučuji práci k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů B
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Praktická využitelnost výsledků D
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň D
Práce s informačními zdroji C
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 86102