HENZELOVÁ, I. Analýza a hodnocení rizik při výstavbě stínících konstrukcí lékařských ozařovačů. [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Hobst, Leonard

Diplomovou práci hodnotím jako velmi dobře zpracovanou. Diplomová práce na praktickém příkladu ukazuje na řízení rizik při výstavbě stínících konstrukcí lékařských ozařovačů.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění cíle a rozsahu zadání A Diplomová práce splňuje stanovené cíle a rozsah zadání.
Úroveň zpracování teoretické části tj. poznatky získané studiem A Teoretická část, týkající se využívání ionizujícího záření, je zpracována jasně, logicky a přehledně. Diplomantka prokázala velmi dobré znalosti v oblasti lékařské diagnostiky a zákonů a vyhlášek, týkajících se ochrany před zdroji ionizujícího záření.
Úroveň zpracování analytické části tj. zpracování podkladů a vstupních dat, použité metody A Zpracování analytické části je na velmi dobré úrovni. Vstupní data jsou zpracována jasně a odpovědně. Použité metody jsou vhodné pro řešení zadané problematiky.
Odborná úroveň diplomové práce A Diplomová práce je po odborné stránce na dobré úrovni. Diplomantka se velmi dobře orientuje v dané problematice.
Přínos pro praktické i teoretické využití A Přínosem práce je aplikace vybraných metod pro řízení rizik v oblasti stavebních konstrukcí, používaných jako biologická ochrana proti účinkům ionizujícího záření.
Práce s literaturou (citace), přehled literatury dle normy ČSN ISO 690 a 690-2 A Práce s literaturou včetně odkazů je v souladu se standardy.
Formální uspořádání a úprava (text, grafy, tabulky) a odborná jazyková úroveň B V práci se nacházejí překlepy a formální nedostatky.
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Vymazal, Tomáš

Diplomová práce řeší velmi zajímavé téma, jehož legislativní část není dobře uchopena, což se projevilo i v hodnocení a provedených analýzách. Je velká škoda, že pro sestavení rizik a nebezpečí nebyl použit některý ze standardů řady 14 000 nebo např. ČSN 010962. Část která řeší problematiku záření je zpracována velmi dobře. Diplomová práce svým rozsahem a zpracováním splňuje požadavky na závěrečnou studentskou práci a doporučuji ji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Úplnost vypracování B Práce je zpracována v souladu se zadáním. Domnívám se však, že závěry analýz v oblasti bezpečnosti a environmentu nejsou dostatečné.
Zvolený přístup k řešení cíle diplomové práce B Diplomantka přistupovala k řešení systematicky a koncepce řešení je uchopena velmi dobře. Zejména oceňuji zpracování oblasti jaderné bezpečnosti v teoretické části práce. Nedostatek vidím v rešerších problematiky.
Úroveň zpracování diplomové práce tj. originalita řešení, způsob zpracování podkladů, vstupních dat, použité metody D Diplomová práce je zpracována na dobré úrovni. Pro analýzy v oblasti environmentu a bezpečnosti však chybí relevantní podklady. Zcela chybí např. problematika nakládání s nebezpečnými chemickými látkami či hodnocení rizik BOZP podle platné legislativy.
Obtížnost a správnost řešení C Řešení problému vyžaduje nadstandardní znalosti z dotčených oblastí příslušných standardů a právních a jiných požadavků. Metody pro analýzu jsou použity vhodně s výhradou rozsahu vstupních podkladů. Pět environmentálních aspektů a čtrnáct bezpečnostních je však pro toto téma velmi málo.
Přínos pro praktické i teoretické využití B Vzhledem k poměrně neobvyklému předmětu řešení reálné situace na reálném procesu - analýza a hodnocení možných rizik při návrhu a realizaci stínících konstrukcí proti účinkům ionizujícího záření, vidím přínos práce ke zvýšení znalostí o problematice v tomto vědním oboru.
Odborná jazyková úroveň A Diplomová práce je po jazykové stránce zpracována na velmi dobré úrovni. Termíny použité v diplomové práci jsou užívané v řešené problematice.
Písemná a grafická úprava tj. text, grafy, tabulky B Písemná i grafická úprava je na dobré úrovni. Hodnocení je sníženo na základě překlepů a několika stylisticky neobratných vyjádření. V citaci zdrojů je rovněž několik drobných chyb.
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 86791