MALÉŘ, P. Návrh pracovního bodu odstředivého čerpadla [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2008.

Posudky

Posudek vedoucího

Štigler, Jaroslav

Cílem této práce bylo vytvořit program, který by umožňoval snadné zjištění pracovního bodu či pracovní oblasti odstředivého čerpadla. Tato práce byla rozdělena na dvě části. Část, kterou se zabýval diplomant, se týkala zpracování charakteristik potrubí, určení součtových charakteristik pro paralelní a sériové zapojení potrubí a určení pracovního bodu či pracovní oblasti čerpadla s využitím výsledků diplomové práce Kateřiny Konečné. Diplomant musel při zpracování zadání zvládnout programovací jazyk Microsoft Visual Basic. V práci dále je podrobně popsán postup získání charakteristiky potrubí a určování součtových charakteristik potrubí. Dále je zde popsán postup určování pracovního bodu čerpadla. V rámci této diplomové práce byla vytvořena část programu, který přehledně řeší problematiku určování pracovního bodu čerpadla. Tento program je možné využívat, jak v projekci čerpacích stanic, tak ve výuce předmětu hydromechanika ve třetím ročníku bakalářského studia. Při řešení zadaného úkolu spolupracoval diplomant s diplomantkou Kateřinou Konečnou, která řešila druhou část uvedené problematiky. Spolupráce probíhala na vynikající úrovni. Diplomant pracoval svědomitě, samostatně a pokryl zadání v celém rozsahu, proto doporučuji jeho diplomovou práci k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Haluza, Miloslav

Po úvodu diplomové práce následuje kapitola, která se zabývá základními vztahy v předmětu Hydromechanika. Dále diplomant pokračuje charakteristikou potrubí, rozborem ztrát a spojováním potrubí (paralelním a sériovým). Další kapitola je věnována regulačním armaturám. Celá charakteristika potrubí je nahrazována polynomem 4. stupně, je použita metoda nejmenších čtverců. Na nalezení pracovního bodu čerpadla (případně čerpadel, paralelně spojených) s výtlačným potrubím je aplikována Newtonova metoda tečen. Po vyřešení této numerické úlohy ještě diplomant řeší polohu pracovního bodu v případě výskytu více průsečíků čerpadla trať. Hlavním přínosem diplomové práce je sestavení výpočetního programu pro nalezení charakteristik potrubního řadu. Diplomant k němu zpracoval manuál, který popisuje jednotlivé úkony při práci s ním. Graficky je na velmi dobré úrovni. Diplomant touto prací prokázal, že umí danou problematiku z oblasti potrubní techniky zpracovat a vytvořit pomocí numerických metod vlastní program na její vyřešení.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 12475