MRAČKO, P. Analýza Parkinsonovy nemoci pomocí segmentálních řečových příznaků [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Smékal, Zdeněk

Cílem diplomové práce byl návrh systému pro využití segmentálních parametrů řeči při analýze hypokinetické dysartrie pacientů s Parkinsonovou chorobou. Student splnil zadání, pracoval samostatně a plnil pokyny vedoucího práce. Práce má dobrou grafickou i jazykovou úroveň. Pro analýzu student použil rozsáhlou databázi nahrávek (okolo 100 pacientů), z nichž pak určoval různé typy segmentálních parametrů. Jako řečová cvičení byly využity české samohlásky pronášené v různých scénářích. Klasifikace byla provedena bez výběru a s výběrem pomocí statistických testů.

Navrhovaná známka
A
Body
95

Posudek oponenta

Mekyska, Jiří

Student ve všech bodech úspěšně splnil zadání práce. Obecně je tato práce na vysoké odborné úrovni. Student zvládl skombinovat různé oblasti jako parametrizaci dysartrické řeči, rozpoznávání vzoru a statistické zpracování, a dokázal tak vytvořit systém, který umožňuje diagnózu Parkinsonovy nemoci pomocí akustické analýzy fonace. Výsledky jsou dostatečně interpretovány, diskutovány a budou sloužit jako podklad k publikaci ve vybraném mezinárodním vědeckém časopise. Práce je výstupem výzkumu Bc. Petera Mračka, který proběhl ve vědecké skupině prof. Jordiho Soleho-Casala z University of Vic ve Španělsku. Z formálního hlediska nemám k práci připomínky. Na základě dosažených výsledků navrhuji práci na cenu děkanky.

Navrhovaná známka
A
Body
98

Otázky

eVSKP id 85320