OSINOVÁ, P. Studium vlivu interferentů na spektrofotometrické stanovení tenzidů. [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Řezáčová, Veronika

Diplomantka Petra Osinová předkládá svou DP (diplomovou práci) na téma „Studium vlivu interferentů na spektrofotometrické stanovení tenzidů“. Teoretická část DP je věnována přehledu tenzidů, shrnutí jejich vlastností a metodám jejich stanovení. Následují kapitoly týkající se teoretických základů metod využitých při stanovení, konkrétně je pozornost zaměřena na extrakci a spektrofotometrii. Součástí teoretické části DP je rovněž představení studovaných interferentů. Experimentální část byla vypracována v laboratořích naší fakulty. Během své činnosti v laboratoři byla diplomantka samostatná a v krátké době získala zručnost při provádění dvoustupňové extrakce. Práce v laboratoři byla zvládnuta v dobrém čase. Z osobních důvodů však nebyla DP zpracována pro obhajobu v červnu 2015. Na druhou stranu toto umožnilo rozšíření sledovaného koncentračního intervalu pro některé z podezřelých interferentů. Výsledky studia vlivu interferentů na stanovení tenzidů methylénovou modří jsou představeny v kapitole „Výsledky a diskuze“ na 16 stranách. Grafické zpracování výsledků uvedených v této kapitole doplňuje „Obrázková příloha“ s barevnými fotografiemi, umístěná na konci DP. Po shrnutí v kapitole „Závěr “ je uveden „Seznam použitých zdrojů“ se 70 odkazy. Diplomantka ve své práci splnila cíle zadání. Diplomovou práci vzhledem k přístupu diplomatky k zadanému úkolu i dosaženým výsledkům hodnotím stupněm A (výborně) a doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Kotlík, Josef

Předkládaná diplomová práce se zabývá studiem vlivu interferentů na spektrofotometrické stanovení tenzidů. Konkrétním cílem práce bylo provést iterární rešerši na téma tenzidy a možnosti jejich stanovení a následné spektrofotometrické stanovení tenzidů. Diplomantka se poté ve své práci soustředila na pět vybraných předpokládaných interferentů pro spektrofotometrické stanovení anionaktivních tenzidů. Práce má rozsah cca 70 stran s řadou obrázků a grafů, strukturou odpovídá závěrečné práci tohoto typu. Teoretické části a logickému členění předkládané diplomové práce v zásadě nelze nic podstatného vytknout. Popis, principy a definice použitých analytických metod jsou zařazeny v teoretické části. Formální zpracování celé práce a množství překlepů je na přijatelné úrovni. Vzhledem k rozsahu a cílům předkládané práce byla použitá zkušební metoda relevantní. Není vysvětlen jistý nesoulad mezi cílem práce v systému Apollo a ve vlastní DP. Praktickým výsledkem předkládané diplomové práce je zjištění,že pouze jediná z vytipovaných látek má v daném koncentračním rozsahu jistý vliv na stanovení anionaktivních tenzidů methylenovou modří. Očekával jsem však širší teoretickou diskuzi získaných výsledků. Využití literatury, zvláště proto, že součástí cílů předkládané práce měla být rešeršní část je velmi slabé ( literární odkazy jsou v průměru více jak 15 staré). Závěry práce byly formulovány sice velmi stručně, ale v zásadě správně. Lze proto konstatovat, že všechny požadavky zadání byly splněny. Předloženou diplomovou práci tedy doporučuji k obhajobě a hodnotím ji stupněm - velmi dobře - " B " .

Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 67590